Midsommeras slepkavības Latvijas mazpilsētā

2022-01-18

Daudzi detektīvromānu rakstnieki, jau sākot ar žanra karalieni Agatu Kristi, tāpat arī iecienītu detektīvseriālu veidotāji, savu intriģējošo sižetu norisei labprāt izvēlas šķietami mierīgas mazpilsētas, kurās “nekas nenotiek” un lielākā daļa iedzīvotāju cits citu pazīst.

Šāda vide atšķirībā no lielpilsētas anonīmās kņadas ir ļoti pateicīga tam, lai autors spētu pilnā krāšņumā izvērst ierobežota personāžu skaita psiholoģisko attiecību tīklojumu un likt lasītājam pašam kļūt par izmeklētāju, uztaustot nozieguma saknes. Šo principu savā debijas romānā, kurš guva atzinību Apgāda Zvaigzne ABC detektīvromānu konkursā, izmantojusi arī jaunā rakstniece valmieriete Kristīne Lubāniņa tikko iznākušajā darbā ar intriģējošu nosaukumu “Karma atlikumu neizdod” .



Romāna darbība risinās Upmalē – kā tiek uzskatīts, “mierīgākajā pilsētiņā visā Latvijā”. Kaut gan Latvijas kartē pilsētiņu ar šādu nosaukumu neatrast, katrs lasītājs spēj iztēloties kādu pazīstamu mazpilsētu, kurā dienu pēc dienas rit ierastā dzīve. Taču kādu rītu viss mainās arī relatīvi drošajā Upmalē. Vientuļš pensionārs, rīta agrumā izvedis pastaigā suni, pie upītes ierauga kaut ko, kas liek asinīm dzīslās sastingt. Ir skaidrs, ka noticis noziegums – taču kas gan varētu būt par pamatu tik neparastai noziedznieka rīcībai? Mīklu cenšas atminēt vietējais policists Jēkabs, kuram talkā nozieguma izmeklēšanai no galvaspilsētas tiek atsūtīts nepavisam ne ilgots sadarbības partneris – izmeklētājs Kārlis, kuru ar Jēkabu vienojusi gadiem ilga draudzība, bet nu šķir arī gadiem ilgs naids. Tagad abiem ne tikai jārisina noziegums, bet jātiek skaidrībā arī pašiem ar savām attiecībām. Grūti pateikt, kurš no uzdevumiem izrādīsies sarežģītāks. Un, protams, te vietā būs piesaukt arī iecienīto franču izteikumu “Meklējiet sievieti!...”

Grāmatas nosaukumā minētā karma indiešu filozofiskajās mācībās apzīmē darbību, kas iesāk cēloņu un seku ciklu. Izrādās, ka jaunības neapdomība un vieglprātība nereti nes sev līdzi traģiskas un grūti pārdzīvojamas sekas. Tomēr tās ir jāizdzīvo katram pašam – par visu naudu, jo “karma atlikumu neizdod”. Vai tiešām tagadnes mīklām sekas meklējamas tālā pagātnē?

Romāns “Karma atlikumu neizdod” būs saistoša lasāmviela katram detektīvromānu cienītājam un visiem, kurus intriģē psiholoģiskas mīklas un noslēpumi, kurus slēpj šķietami rāma sadzīve.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem