“Reiz uz upes”

2022-01-04

Grāmatnīcu plauktus papildinājis angļu rakstnieces Diānas Seterfīldas (Diane Setterfield) jaunais romāns “Reiz uz upes”.

Šis neparastais romāns ir austs no senām britu teiksmām, ļaujot tām ievīties reālajā dzīvē – turklāt tik veikli un skaisti, ka lasītājs top ievilināts un teksta savaldzināts jau no pirmajiem vārdiem.

“Aiz šīs pasaules robežām atrodas citas. Dažās vietās šo robežu var šķērsot. Šī ir viena no tādām vietām.” Ļaujoties Diānas Seterfīldas stāstnieces talantam, lasītājs nokļūst Redkotā pie Temzas, miestiņā, kurā ir sens krodziņš “Gulbis”. Kādā ziemīgā vakarā, kad apmeklētāji iesiluši, pārstāstot zināmus stāstus arvien no jauna, krodziņa durvīs pēkšņi nostājas smagi savainots svešinieks ar noslīkušu meitenīti rokās. Sekojošajā rosībā ir grūti saprast, kā – bet par mirušu turētais bērns pēc brīža atver acis un elpo. Vai noticis brīnums? Burvestība? Vai tas ir izskaidrojams zinātniski? Un kas tas par bērniņu? Meitenīte ir jauka un mīļa, bet nerunā. Jau nākamajā rītā vēsts par mazo atradeni apceļojusi tuvāku un tālāku apkaimi, un bērnu ir gatavas uzņemt veselas divas ģimenes… Bet stāsts nav tikai par meitenīti – tas paplašinās un sazarojas, atklājot daudzo krodziņa “Gulbis” apmeklētāju dzīves līkločus. Mazlietiņ mistikas un maģiskā reālisma, šķipsniņa skumju, saujiņa šaubu, pirkšķītis nekrietnības, riekšava cēluma un sieks mīlestības apvienojumā ar aizraujošiem sižeta pavērsieniem un mīlamiem varoņiem: šī ir recepte, pie kuras pieturējusies romāna autore.

Mazās meitenes dzīvē gatavi piedalīties ļoti dažādi cilvēki – vietējā daktere, kura bija lieciniece augšāmcelšanās brīdim, fotogrāfs, kurš bērnu atrada upē, pārticis fermeris, kurš meklē pazudušo mazmeitu, jauna māte, kuras bērns pirms vairākiem gadiem nolaupīts, prieka nama saimniece un slepkavnieks, mazs puisēns, kuram pašam dzīvē grūti klājas – cits tāpēc, lai mazinātu sirdssāpes, cits alkst iespējamas peļņas, kāds meklē mīlestību, kuru nav guvis no sava bērna. Ikvienam ir kāda vēlēšanās. Kurš ir meitenītes īstais tuvinieks? Krodziņā “Gulbis” nu rodas arvien jauni stāsti, viens neticamāks par otru – bet kāds no tiem ir patiess…

Diāna Seterfīlda ir angļu rakstniece un literatūrzinātniece, kuras debijas romānu “Trīspadsmitais stāsts” kritiķi savulaik nodēvēja par mūsdienu literatūras šedevru. Tas publicēts 38 valstīs, pārdots vairāk nekā 3 miljonos eksemplāru un arī Latvijā izdots atkārtoti. Pēc romāna motīviem uzņemta filma.

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Aija Čerņevska.

Iesaki draugiem