“Intīmi.. par grāmatām” – Andreja Panteļējeva esejas

2021-12-28

Gada noslēgums ir grāmatām bagāts, iznāk daudz intriģējošu un lielisku oriģinālliteratūras darbu.

Viena no šādām grāmatām ir politiķa, Atmodas laika aktīvista, Augstākās Padomes un vairāku Saeimu deputāta Andreja Panteļējeva “Intīmi.. par grāmatām” , erudīta lasītāja eseju krājums. Šīs pārdomas un atziņas sākotnēji publicētas vietnes facebook grupā – grāmatmīļu klubiņā “Izcilas grāmatas”, bet grāmatā apkopotas, guvušas jaunu elpu. “Man ir prieks lasīt un arī prieks dalīties ar izlasīto. Jo prieks ir kā dzīvības šūna, kas vairojas daloties,” ievadā raksta autors.

Priekšvārdā autors izstāsta savu kā grāmatu lasītāja personisko vēsturi, iedalot to trijos posmos – bērnībā, jaunībā un pašlaik, kad grāmatas un lasīšana autoram palīdzēja izrauties no personīgās tumsas valgiem un arī vieglāk pārlaist pandēmijas ierobežojumus. A. Panteļējevs: “Ir pašsaprotami, ka grāmata aizved tavas domas projām no sevis. Bet ne tik pašsaprotami ir tas, ka tad, kad tu atgriezies atpakaļ, tu atrodi sevi citādu. Jo realitātes loks ap tevi ir paplašinājies. Tam nākuši klāt citi cilvēki, citas ainavas, citi okeāni un citas zemes. Tam nācis klāt ir skaistums. Tam ir nākusi klāt cita mīlestība un cits naids. Un šis realitātes apvāršņa palielinājums iekārtojas blakus tur, kur mīt lielākā daļa mūsu realitātes, – atmiņas apcirkņos. Apzinātos un neapzinātos. Izmainot savas atmiņas, var izmainīt savu tagadni.”



Paaudze, kas ne vien aizrautīgi lasīja, bet arī mazos blociņos pierakstīja skaistākos citātus un savas atziņas, nu savu garīgo mantojumu nodevusi jaunākiem cilvēkiem un mazie lasītmīļu blociņi pārvērtušies publiskās piezīmēs sociālajos tīklos. Arī mūsdienās ir daudz cilvēku, kuri lasa un iedziļinās lasītajā, lasa ne vien izklaidei un atpūtai, bet arī pelēko šūniņu nodarbināšanai. “Intīmi.. par grāmatām” ietver pārdomas un atziņas par ļoti plašu literatūras spektru – no klasikas līdz ļoti mūsdienīgiem darbiem. “Ja pārāk strikti pieturamies tikai viena tipa literatūrai, mēs apzogam paši sevi. Tas ir tāpat kā, ceļojot pa kādu valsti, jūs apmeklējat tikai baznīcas vai tikai pilis. Nepabijis arī tirgus laukumā vai stacijas tuvumā, jūs zaudēsiet daļu no sava ceļojuma burvības. Jūs zaudēsiet daļu no literatūras valstības,” raksta Andrejs Panteļējevs.

“Intīmi.. par grāmatām” ir ne vien dziļa, bet arī skaisti noformēta grāmata, par to rūpējusies māksliniece Krista Jūlija Kreišmane.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem