“Dzīvi cilvēki” – sērgas laika romāns par izdzīvošanu

2021-07-15

Sērgas laika romāni – tā varētu dēvēt krievu rakstnieces Janas Vagneres grāmatas “Vongezers” un “Dzīvi cilvēki”. Abi darbi ir savstarpēji saistīti, lai gan lasāmi arī atsevišķi.

Tikko iznākušais romāns “Dzīvi cilvēki” stāsta par cilvēkiem, kuri bīstamas sērgas laikā mēģina izdzīvot vientuļā mājā uz salas ezerā. Kompānija ir raiba, un attiecības viņu starpā nav pašas labākās – jāsadzīvo ir esošiem un bijušajiem mīlniekiem, partneriem un draugiem, cilvēkiem no dažādiem sabiedrības slāņiem. Tikai vienam no viņiem ir reāla mednieka pieredze, pārējiem nepiemīt nekādas noderīgas prasmes, turklāt neviens no visiem nav morāli gatavs uzbrukt un aizstāvēties ar ieročiem rokās… Ierastās pasaules vairs nav, tā sarukusi līdz tuvākā nama sienām. Kas tur atrodas – dzīvie vai mirušie, draugi vai ienaidnieki? Cilvēks cilvēkam – glābējs vai vilks? Noslēgtā telpā skaņas kļūst spalgākas, krāsas košākas un emocijas saasinās līdz galējībai.

Greizsirdība, bailes, niknums pāraug paši sevi. Vai mīlestībai, maigumam, pateicībai vispār ir vēl kādas izredzes? Anna ir vienā būrī ar tiem, kuri viņai dārgāki par visu uz pasaules, tomēr arī tie, no kuriem viņa reiz ir visiem spēkiem vairījusies, tagad ir viņai blakus. Kamēr Anna līdz mielēm izdzīvo savu personīgo apokalipsi, Vongezera salai tuvojas arī citas briesmas, starp kurām nāvējošā slimība nebūt nav pati baisākā.

Cik biezs ir civilizācijas slānis, kurš liek mums būt savaldīgiem un pieklājīgiem pat kritiskās situācijās? Vai pastāv iespējamība, ka vardarbība ir ne vien nepieciešama, bet arī morāli attaisnojama? Un kā pilsētnieks, kurš cīnījies vien virtuāli, īstajā dzīvē var kļūt par drošu sargu un aizstāvi savai ģimenei? Kā saprast, kurš svešinieks ir bīstams, bet kurš var kļūt par sabiedroto un draugu? Kas runās skaļāk – sirdsapziņa vai dzīves alkas?

Romāns ir gana kinematogrāfisks, lai ļautu līdzdzīvot Vongezera salas iemītnieku glābšanās stāstam, vienlaikus izbaudot rakstnieces spējas radīt psiholoģiski dziļu un nopietnu darbu. “Dzīvi cilvēki” risina aktuālas problēmas, skatot tās caur šobrīd tik viegli uztveramo sērgas prizmu, turklāt dara to patiesīgi un aizraujoši.

Krievu rakstnieces Janas Vagneres debijas romāns “Vongezers” tika tulkots un izdots daudzās valodās, tas ieguvis literārās balvas un pēc tā motīviem uzņemts arī televīzijas seriāls. Romāns “Dzīvi cilvēki” ir tā turpinājums.

Pieejama arī e-grāmata.

No krievu valodas tulkojusi Māra Poļakova.

Iesaki draugiem