Lielisks latviešu romāns par cilvēka dabu – “Sniegā”

2021-07-12

Pirms diviem gadiem Apgāda Zvaigzne ABC izsludinātais romantisko un detektīvromānu konkurss izpelnījās lielu popularitāti gan jau pazīstamo latviešu autoru vidū, gan starp tiem, kuriem iesniegtais bija pirmā darba manuskripts. Vairāku desmitu iesniegto romānu vidū žūrijas komisijas uzmanību izpelnījās arī manuskripts, kurš nebija piederīgs nedz detektīva, nedz romantiskā romāna kategorijai, taču tajā izstāstītais aizraujošais stāsts lika pieņemt lēmumu virzīt šo darbu izdošanai.

Tagad Dinas Zoldneres fantāzijas romāns “Sniegā” ir ieraudzījis dienasgaismu.

Varbūt tieši šīgada vasaras karstajām dienām piemērots ir ziemīgais vāka noformējums, un varbūt tieši pašreizējā situācijā, kad ikdienā mūsu domas satrauc daudz nepieredzēta, ir vērtīgi iedziļināties šī romāna piedāvātajā skatījumā uz pasauli.

Romāns “Sniegā” rāda vīziju par pasauli pēc katastrofas – un, lai arī tā nav saistīta ar slimību, pašreizējās pandēmijas kontekstā tā šķiet biedējoši iespējama. Vienas nakts laikā nokrišņi ir kļuvuši indīgi, un ikviens, kurš zem tiem nokļūst, zaudē prātu, tāpēc pilsētas jaunā daļa tiek nosegta ar kupolu. No malas šķiet, ka dzīve šajā norobežotajā daļā atgādina sapni – notiek nemitīgs progress, ikdienu atvieglo tehnoloģijas, iedzīvotājiem ir iespējams un pat vēlams veikt dažnedažādus kosmētiskus uzlabojumus savā ārējā izskatā, atbrīvojoties no traucējošiem defektiem. Reizēm tas ir viss, kas vajadzīgs, lai virzītos augšup pa karjeras kāpnēm – skaistums un panākumi iet roku rokā. Bet līdzās jaunajai pilsētas daļai eksistē arī Vecpilsēta – vieta, kur cilvēki pieturas pie agrākajām vērtībām un netiecas pēc ārišķības. Atgriezusies tur, romāna galvenā varone Diāna ar citām acīm uzlūko visu, pie kā ir pieradusi, un arvien biežāk jautā: kāpēc? Kas slēpjas aiz spožās fasādes? Vai viss tiešām ir tā, kā izskatās?



Romānā netrūkst spriedzes pilnu notikumu un galvu reibinošu pavērsienu, taču tā kodolā autore ir ielikusi pamudinājumu, kas mūsdienu straujajā, skaļu viedokļu pārpilnajā pasaulē ir nenovērtējams: domāt ar savu galvu, analizēt un izvērtēt, meklēt atbildes un akli neticēt visam, kas tiek apgalvots. Smalki apspēlēta arī sociālajos tīklos novērojamā tendence izrādīt sevi un savu dzīvi tik skaisti, cik vien iespējams. Ik detaļa romānā ir pārdomāta un kopā veido aizraujošu stāstu, kurā aiz fantāzijas dekorācijām varam atpazīt paši sevi.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem