“Dāmu paradīze” latvietes acīm

2021-07-05

19. gadsimtā lauku meitene Denīze no provinces devās uz Parīzi darba meklējumos – tā sākas nemirstīgā rakstnieka Emīla Zolā romāns “Dāmu paradīze”.

21. gadsimtā līdzīgā situācijā nonāk rīdziniece Laura, tikai viņas mērķis ir nevis modes, bet mūziklu industrija. Tik tikko atstājusi vidusskolas solu, viņa iekāpj lidmašīnā uz Franciju, apņēmusies ne vien iegūt galveno lomu iestudējumā “Tristans un Izolde”, bet arī iekarot pievilcīgā režisora un franču dāmu mīluļa Džuliana Barē sirdi.



Tiesību zinātnes studente Mērija Elizabete Kalniņa raksta kopš bērnības un vienmēr ir sapņojusi publicēt grāmatu. Viņas debijas romāns “Sapnis par viņu un mūziklu” ir viens no Apgāda Zvaigzne ABC rīkotā romānu konkursa laureātiem, spilgts pieteikums romantiskās literatūras žanrā. Romānā mijas aizraujošas ainas no mūzikla tapšanas aizkulisēm, gleznaini Parīzes skati, pikanti starpgadījumi un negaidīti pavērsieni dzīvē un attiecībās, kuri ātri vien ierauj Lauru galvu reibinošā notikumu virpulī. Satuvināšanās ar Džulianu ceļ viņu septītajās debesīs, taču, iepazīstot savu elku arvien labāk, rozā brilles pamazām krīt, liekot Laurai un arī lasītājam aizdomāties: vai vienmēr sapnis ir tieši tas, kas man vajadzīgs? Varbūt dažreiz realitāte ir vilinošāka par iztēles uzburto scenāriju? Un ja nu patiesībā Lauras sirds tiecas pēc kaut kā pilnīgi cita?

Lai gan jaunās autores debija nav autobiogrāfisks darbs, viņa atzīst: “Galvenajā varonē ir daļa manis. Romāns nebūtu tapis, ja kādā 2016. gada rudens vakarā es nebūtu iemīlējusies neiespējamajā. Džulians Barē nav tikai manas iztēles auglis – pirms pieciem gadiem es patiešām biju tik neprātīgi iemīlējusies, ka devos uz Briseli, lai redzētu viņa uzstāšanos. Tas šķiet pirms vesela gadsimta, un laika gaitā ne vien galvenās varones, bet arī manas rozā brilles ir nokritušas, taču romāna lappusēs stāsts dzīvos mūžam…”

Instagram grāmatu blogere Sandra Koka par Mērijas Elizabetes Kalniņas debiju izsakās šādi: “”Sapnis par viņu un mūziklu” ir literatūra, kas ļaus izbaudīt idealizētu pasaku par sapni, kurā iespējams ir viss, ko vien kārojas. Robežas, kas ir viegli nojaucamas, un visam pāri – mīlestība, kurā skaistāks par mīlestības objektu ir fakts par mīlestības bezgalīgumu, piedošanas spēku un idealizētu nākotni. Grāmata patiks romantiskā žanra cienītājiem, kurus iepriecina gaisīgi viegla un nesarežģīta lasāmviela, lai atslēgtos no ikdienas pārbaudījumiem. Autores rokrakstā jūtama spēcīgas, centīgas, mērķtiecīgas un zinošas jaunietes balss. Katrā ziņā mēs no Mērijas Elizabetes vēl dzirdēsim literatūras lauciņā.”

Romāna vizuālo noformējumu veidojusi māksliniece Natālija Kugajevska.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem