Britu Grāmatu balvas laureāti

2021-05-17

Tikko noslēdzās Britu Grāmatu balvas (“The British Book Awards”) konkurss, atnesot slavu un godu daudziem autoriem. Balva pastāv jau vairākus gadu desmitus, tās nosaukumi laika gaitā ir mainījušies, tomēr nemainīgs ir tas, ka balvai ir augsts prestižs starptautiskajā grāmatniecības vidē.

Gada autora balvu savulaik saņēmuši daudzi arī Latvijā labi zināmi rakstnieki, to skaitā Filips Pulmans (2018) un Lī Čailds (2019). Šogad par Gada rakstnieku atzīts Ričards Osmans, romāna “Slepkavību klubs ceturtdienās” autors.

Daiļliteratūras kategorijā nominantu skaitā šogad bija arī Elenas Ferrantes romāns “Pieaugušo melīgā dzīve” (latviešu valodā iznāks vasaras beigās) un Meta Heiga “Pusnakts bibliotēka”, kura latviešu valodā iznāks vasaras sākumā. Galveno balvu ieguva īru rakstnieces Megijas O’Farelas darbs “Hamnet”.

Jaunnodibinātajā kategorijā “Pageturner” ko varētu tulkot kā “Grāmata, kuru nevar nolikt malā” par Gada grāmatu kļuva arī latviešu lasītāju jau iemīļotais Dēlijas Ouensas romāns “Kur vēži dzied”.

Kriminālromānu un trilleru kategorijā pērn tika nominētas sešas grāmatas, bet Gada grāmatas titulu ieguva Roberta Galbraita romāns “Nemierīgās asinis”, kurš tapis kā piektā grāmata sērijā par detektīviem Kormoranu Straiku un Robinu Ellakotu.

Vēl šajā kategorijā bija nominēti Iana Renkina “A Song for the Dark Times”, Lūsijas Folijas (Lucy Foley) “The Guest List”, Džojas Elisas (Joy Ellis) “The Patient Man”, Lī Čailda (Lee Child) un Endrū Čailda (Andrew Child) jaunais Džeka Rīčera sērijas romāns “The Sentinel” un Ričarda Osmana (Richard Osman) “Slepkavību klubs ceturtdienās” (kurš latviešu valodā gaidāms rudens pusē).

Iesaki draugiem