“Mazliet dzīvības” – romāns, kuru apspriež visā pasaulē

2021-04-06

Apgāds Zvaigzne ABC latviešu valodā izdevis pasaules bestselleru – Hanjas Janagiharas (Hanya Yanagihara) romānu “Mazliet dzīvības”.

Hanja Janagihara tūkstoš lappušu garumā apraksta četru ņujorkiešu draudzību, mīlestību, līdzjūtību un šausmas. Romāns lasītāju burtiski “ievelk sevī” līdzīgi kā Netflix seriālu skatīšanās, ir sarakstīts ar tādu intensitāti un tik krāšņā valodā, ka jau bīstami pietuvojas lubu romāna kičam (tamdēļ pat izpelnoties dažu kritiķu izsmieklu). Grāmatas redaktore Anda Ogriņa par šo darbu saka: “Grāmata tapa ilgi. Tā ir pamatīga, bieza, blīva proza, turklāt noritēja skrupulozs tulkojuma saskaņošanas darbs ar aģentūru un autori. Pirmo reizi izlasot manuskriptu, domāju: vai tiešām tam, lai izstāstītu Džūda dzīvesstāstu, bija vajadzīgs tik daudz teksta? Bija vajadzīgs. Lai noticētu, lai ar visu prātu un sirdi saprastu, lai apsūdzētu, tad attaisnotu un kādam varbūt nekad nepiedotu, bija vajadzīgs katrs no mazajiem solīšiem, lielajiem soļiem un lēcieniem. Lasot, strādājot, palaikam raudāju. Domāju - asaras birs ne tikai mātēm un tēviem, vecmāmiņām un vectētiņiem. Hanja Janagihara ir pratusi radīt literāru tēlu ar miesu un asinīm, turklāt daļa no šīm asinīm trāpa arī tam, kurš lasa. Ja man būtu jāsaka tikai viens teikums par Hanjas Janagiharas nupat iznākušo grāmatu "Mazliet dzīvības", es teiktu: reizēm ar visu mīlestību pasaulē nepietiek, lai kādu izglābtu.”

Romāns “Mazliet dzīvības” ir saņēmis vairākas prestižas literārās balvas, citām nominēts. Tas ir tulkots daudzās pasaules valodās, dramatizēts un rādīts uz teātru skatuvēm un visur un vienmēr radījis vērienīgu ažiotāžu.

Ar romānu “Mazliet dzīvības” Hanja Janagihara četrdesmit gadu vecumā piepeši uzlidoja slavas augstumos. Viņa izdzīvo divas dzīves: dienā strādā algotu darbu, naktīs raksta; dienā nodarbojas ar dizainu, arhitektūru, stilu un skaistumu, naktī – ar cilvēka eksistences ēnas pusēm.

Autore saka: "Manās grāmatās ir runa par varas ļaunprātīgas izmantošanas iznīcinošo spēku.” Lasot gribas uzdot jautājumus: vai labestībai un maigumam dzīvē vispār ir nozīme? Vai milzīgas ciešanas tiek atlīdzinātas? Kāpēc daži cilvēki ir laimīgāki par citiem? Kā izdzīvot godīgi un palikt neievainotam?

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Laura Dreiže.

Iesaki draugiem