In memoriam

2021-01-12

Kornēlija Apškrūma (1937.g. 12. aprīlis – 2021.g. 11. janvāris) ir tautā mīlēta dzejniece, kuras dzeja izdota vairāk nekā piecdesmit grāmatās. Ar viņas vārdiem komponētas vairāk nekā 100 dziesmas.

Kornēlijas Apškrūmas popularitātes fenomens slēpjas apstāklī, ka viņa ļoti vienkāršos vārdos spēja pasacīt to, kas uzrunāja tūkstošus – kopš Ārijas Elksnes nav citas latviešu dzejnieces, kuras darbus citētu tik daudz, kuras grāmatas atrodamas teju katrā Latvijas mājā. K. Apškrūma kā seno laiku trubadūri rakstīja dzeju par konkrētiem notikumiem, veltījumus konkrētiem cilvēkiem īpašos brīžos – bet arī daudz mīlestības un patriotisko dzejoļu. Visu darba mūžu dzejniece strādājusi par Virešu pagasta bibliotēkas vadītāju, bet aizraušanās un vaļasprieks bija dārza kopšana un pūču figūriņu kolekcionēšana.

2007. gada 16. novembrī par nopelniem Latvijas labā Kornēlija Apškrūma saņem Atzinības krusta Sudraba Goda zīmi. Trīs reizes saņēmusi Lielo Lasītāju balvu: par krājumu “Priekā un skumjās rakstīti panti” 2007. gadā, par krājumu “Atnāc mani vēl satikt” 2008. gadā, un 2015. gadā par krājumu “Dzirdēt ar sirdi”. Kornēlija Apškrūma ne vien pati rakstīja daudz, viņa arī līdz pēdējam aktīvi sekoja notiekošajam latviešu literatūrā, bija čakla lasītāja un vērtētāja. Pērn Apgādā Zvaigzne ABC iznāca dzejnieces grāmata “Mīļumvārdi. Apsveikumi, vēlējumi”.




"Kā brīnumsvecīte es izdzisīšu,
Kad pieskāries būs likteņstundas pirksts,
Bet ļoti gribas, lai aiz manis paliek
Kaut viena tumsai neatdota dzirksts.”
Kornēlija Apškrūma

Skumju brīdī, atvadoties no Kornēlijas Apškrūmas, esam kopā ar dzejnieces tuviniekiem un talanta cienītājiem.
Apgāds Zvaigzne ABC

Iesaki draugiem