Spraigi, melni un intriģējoši – “Caurums”

2020-12-17

Par mūsdienu ziemeļvalstu kriminālžanra karalieni dēvētās islandiešu rakstnieces Irsas Sigurdardotiras izcilo kriminālromānu sērijai pievienojies jauns darbs – “Caurums” (pārējie latviešu valodā tulkotie romāni ir “DNS”, “Sāga” un “Parāds”).

Kā zinās Irsas Sigurdardotiras uzticamie lasītāji, viņas darbi pārstāv padrūmo, bet neapšaubāmi interesanto scandinavian noir. Ļaunums viņas darbos ir pastāvīgi klātesošs, turklāt labi maskējies, un bieži vien romāna beigās ir jāpadomā – kura pusē nostātos lasītājs, un kurš ir lielākais ļaundaris… Taču, lai lasītāju nenomāktu tikai ar detektīvsižetu, Irsas Sigurdardotiras romānos ir arī romantiskas stīgas: izmeklētājam Huldaram patīk “Bērnu mājas” darbiniece psiholoģe Freija, un sagadīšanās pēc abiem bieži sanāk strādāt kopā. Viņu romāns savulaik ir sācies galīgi nepareizi, tāpēc Freija uzskata, ka turpinājums nav iespējams, bet Huldars kāro pierādīt pretējo…

“Caurums” sākas ar pabaisu nāvessoda izpildes ainu. Bagāts investors tiek atrasts karājamies striķī senā soda izpildes vietā starp lavas laukiem. Pēc līķa apskates kļūst skaidrs, ka tā nav pašnāvība. Mirušā krūtīs ir iedzīta nagla, pie kuras ir aizķēries vairs tikai mazs papīra gabaliņš. Vēstule vai ziņa vairs nav atrodama, to aiznesis vējš. Izmeklētājiem nav pavedienu, kā sākt šķetināt noziegumu, tā nu Huldars tiek norīkots pārbaudīt mirušā dzīvokli. Te lieta samudžinās vēl vairāk: bagātā bezbērnu vecpuiša mājoklī atrodas mazs zēns, kurš nemāk paskaidrot, kā tur nokļuvis un kas viņu atvedis. Kaimiņi neko nav redzējuši un ir vienisprātis tikai par to, ka mirušais bijis kluss un pieklājīgs, savukārt bērns te nekad nav redzēts. Tā nu izmeklēšanā iesaistās arī Freija un viņas kolēģi. Ātri vien tiek noskaidrots, ka puisītis nav cietis no vardarbības, ir mīlēts un lolots bērns. Dīvaini, ka neviens viņu nemeklē – tātad, iespējams, vecāki nonākuši nelaimē.

Tā kā netiek atklāta nekāda saikne starp bērnu un noslepkavoto vīrieti, Freijai un Huldaram jāapvieno spēki, lai atrastu mazā zēna vecākus, cerot paspēt laikā un atrast viņus dzīvus. Meklējumu ietvaros tiek uzmeklēti mirušā investora vecāki un draugi, pamazām nāk gaismā arvien jauni fakti, tomēr lieta kļūst arvien neskaidrāka…

“Irsas Sigurdardotiras romāns “Caurums” ir sižetiski straujš, pārliecinošs un radīts ar stratēģisku pieeju – nepārprotami autore ir padomājusi par visu. Teksta slāņi rindojas cits pēc cita, un, sasniedzot finālu, lasītājs būs īpaši atalgots,” raksta “Daily Record”.

Irsa Sigurdardotira (Yrsa Sigurðardóttir) ir islandiešu kriminālromānu rakstniece, kuras grāmatas ir tulkotas un izdotas jau vairāk nekā 30 valodās, kā arī novērtētas ar literārām balvām.

Pieejama arī e-grāmata.

No islandiešu valodas tulkojusi Inga Bērziņa.

Iesaki draugiem