Traki bagātie aziāti

2020-09-02

Grāmata, kuras slava sasniegusi teju vistālākos pasaules nostūrus – ir redzēta romantiskā filma, lasīts par triloģijas autoru Kevinu Kvanu (Kevin Kwan) un viņa ģimeni, vērots grāmatas fenomens visā pasaulē, sasniedzot visvairāk pārdoto grāmatu TOP 10 virsotnes ne vien Āzijā un ASV, bet arī daudzās Eiropas valstīs – tā ir triloģija, kura sākas ar romānu “Traki bagātie aziāti”.

Triloģijas turpinājumu latviešu valodā varēsim lasīt jau pavisam drīz – romāns “Pasakaini bagātā draudzene” iznāks novembrī, bet trešā daļa – “Bagātu ļaužu problēmas” – gaidāma 2021. gada februārī.

“Traki bagātie aziāti” ir daudzslāņains darbs – tajā ir gan vairākas romantiskās līnijas, gan bagātīgi sadzīves apraksti, kas parāda bagāto un vareno ikdienu. To brīnišķīgi papildina asredzīgi ironiskais skatījums gan uz “vecās naudas” pārstāvju piekoptajām tradīcijām, gan jaunbagātnieku pārmērībām, turklāt grāmatu var izmantot arī kā rokasgrāmatu ikoniska stila ievērošanai: tajā minētie zīmoli, butiki un restorāni ir pavisam īsti. “The New York Times” literatūras apskatniece Dženeta Maslina raksta: “Žil-bi-no-ši! Kā grandiozs un humora pilns ceļojums pompozā, lepnu cilvēku apdzīvotā pasaulē. Kvana kungs ir radījis tādu mazu, grēcīgi baudāmu prieciņu, no kura nespēs atteikties neviens...”

Kāpēc Kevina Kvana grāmata tā ieintriģē lasītājus? Kāpēc rakstnieks iekļuvis žurnāla Times sarakstā “100 pasaules ietekmīgākie cilvēki 2018”? Kevins Kvans dzimis un audzis Singapūrā, vēlāk kopā ar vecākiem pārcēlies uz ASV. Kvanu ģimene ir sena un ietekmīga: rakstnieka vecvectēvs dibinājis senāko Singapūras banku, vectēvs bijis pirmais Rietumos izglītojies oftalmologs, kuru turklāt Anglijas karaliene Elizabete iecēlusi bruņinieku kārtā, viens no radiniekiem patentējis slaveno “Tiger balsam”… tā varētu turpināt ilgi. Kevins Kvans mazliet koķeti intervijās mēdz atzīties, ka viņam īsti neesot iztēles, tāpēc savos romānos viņš rakstot par pazīstamu vidi un cilvēkiem, vienkārši modelējot situācijas… taču rakstnieks to dara tik meistarīgi, ka lasītājs kļūst teju vai atkarīgs no asprātīgā teksta. Žilbinoši ģeniāls tenku romāns – arī tā var dēvēt Kevina Kvana daiļradi. Un vai gan ielūkošanās citu dzīvē nav aizraujoša?

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Zane Rozenberga.

Iesaki draugiem