Balāde par dziedātājputniem un čūskām

2020-07-06

Aizraujošs. Pārsteidzošs. Smalki psiholoģiski niansēts. Tā īsumā var raksturot pazīstamās amerikāņu rakstnieces Sūzenas Kolinsas jaunāko romānu “Balāde par dziedātājputniem un čūskām”.

Tāpat kā savulaik “Bada spēles”, šī ir grāmata, kas domāta jauniešiem, bet to lasa un lasīs dažāda vecuma piedzīvojumu mīļotāji. Latviešu valodā grāmata iznākusi mēnesi pēc tam, kad darbs izdots oriģinālvalodā!

Romāna darbība risinās daudzus gadus pirms “Bada spēļu” notikumiem, un tā galvenais varonis ir nākotnes ļaundaris, – baisais prezidents Snovs. Te gan viņš ir tikai jauneklis no senas un godājamas dzimtas, kuram godkāre ir asinīs. Astoņpadsmit gadus vecais Koriolāns Snovs Kapitolijā gatavojas savai lielajai iespējai – šajās Bada spēlēs viņš būs padomdevējs kādam no apgabalu pārstāvjiem. Reiz ietekmīgajai dzimtai ir pienākuši grūti laiki, un viņu nākotnes labklājību spētu nodrošināt vienīgi Koriolāna pārstāvja uzvara. Viņam piešķirtā dalībniece ir meitene no paša mazākā – Divpadsmitā – apgabala. Abu likteņi tagad ir saistīti, un katrs Koriolāna lēmums var nest izdošanos vai neveiksmi, triumfu vai postu. Cīņa ir nopietna, notikumi – spraigi, un meitene – garā brīva, mežonīga un skaista. Koriolāns jūt, ka sāk iemīlēties. Sacensība uzkurina. Taču varai ir sava cena...

Jauniznākušais romāns ir izcili sarakstīts darbs, kas aizraus un uzrunās distopiju un piedzīvojumu romānu cienītājus. Tiesa, pēc tā izlasīšanas var rasties vēlēšanās iepazīt vai pārlasīt arī triloģiju “Bada spēles”, tik meistarīgi autore stāstījumā ievijusi detaļas, kas papildina iepriekš lasīto un precīzāk izgaismo vēlākos notikumus. Šis ir viens no veiksmīgākajiem slavenu literāru darbu prīkveliem (priekšstāstiem)!

Sūzena Kolinsa ir amerikāņu rakstniece, kura starptautiski labāk pazīstama ar cikla “Bada spēles” grāmatām. Tās ir tulkotas 51 valodā un pārdotas vairākos miljonos eksemplāru, pēc to motīviem ir uzņemtas arī kinofilmas. Arī jaunais romāns tiks ekranizēts.

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Ieva Elsberga.

Iesaki draugiem