Vija Eniņa iedvesmo jaunos Very Berry dzērienus

2020-06-18

Tieši pirms trim gadiem Zāļu nakts priekšvakarā iznāca farmācijas doktores Vijas Eniņas grāmata “Veselība pie mājas sliekšņa. 100 populārākie ārstniecības augi Latvijā”.

Atvēršanas svētkiem Vija Eniņa bija pagatavojusi dažādas zāļu tējas – lai interesenti varētu izmēģināt, kā garšo un kādu efektu atstāj ārstniecības augi. Grāmata pa šiem gadiem piedzīvojusi papildmetienus, bet tās atvēršanas svētkos zāļu tējas nobaudīja arī pazīstamā uzņēmēja, “Very Berry” īpašniece Gundega Sauškina, un sagadījās, ka pēc uzmundrinošā dzēriena viņai neizdevās aizmigt teju līdz rītam. Tā dzima jauna ideja: gardās Latvijas ogu un augļu sulas papildināt ar zāļu tējām. Gundega Sauškina devās pie Vijas Eniņas, un, pieaicinot vēl trešo speciālisti, zāļu un augu zinātāju Zeltīti Kavieri, tapa pirmie dzērieni. To gatavošanā, kā stāstīja Gundega Sauškina, kā galvenais princips ievērots, lai tie nekaitētu arī tad, ja iedzer mazs bērns, tomēr saglabātu arī vajadzīgo efektu. “Jaukšanas procesā garšām ir jāsakožas, tas prasa zināmu laiku,” atklāja uzņēmēja, piebilstot: “Vēl dzēriena garša mainās brīdī, kad to pasterizējam 75 grādos. Tāpēc bija jāizmēģina vairāki varianti, kamēr atradām īsto garšas kombināciju, kas darbotos nevainojami. Vēl jāpiebilst, ka jaunajiem dzērieniem nav pievienots cukurs, tajos ir tikai dabīgie ogu cukuri.”



Kurš no pieciem jaunajiem dzērieniem vislabāk garšo pašām tā radītājām? Vija Eniņa apgalvo, ka lieto pēc vajadzības: mieram, mundrumam vai spēkam.



Gundega Sauškina iecienījusi uzmundrinošo “Athletic”, bet zina stāstīt, ka tālbraucēji šoferīši burtiski kastēm iepērkot “Awake”, dzērienu, kas palīdz ilgāk palikt nomodā, izdevēja Vija Kilbloka pēc garšas īpašībām par patīkamāko atzīst nomierinošo dzērienu “Omm”, kuram pievienoti vīgrieži un ķiršu sula. Gardi ir arī vielmaiņu stimulējošais “Shape” un vitamīniem bagātais “Ready” – tā vakarvakarā atzina omulīgās “Zvaigzne Cafe” apmeklētāji, kuriem visu pēcpusdienu bija iespēja jaunos dzērienus degustēt. “Very Berry” sulu un tēju dzērieni pieejami “Zvaigzne Cafe” Rīgā, K. Valdemāra ielā 6 un daudzos Latvijas veikalos.

Iesaki draugiem