Risks ar savu ādu

2020-06-03

Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā grāmatu “Risks ar savu ādu”, kuras autors Nasims Nikolass Talebs tiek dēvēts par vienu no mūsdienu progresīvākajiem un, iespējams, arī provokatīvākajiem domātājiem.

Viņa grāmatas bieži izraisa diskusijas. Vienus aizvaino autora ironiskais izteiksmes veids, citi jūsmo par viņa spēju uzspļaut tradicionāliem pieņēmumiem un politkorektiem vāvuļojumiem. Šis libāniešu izcelsmes amerikānis ir ne vien vairāku grāmatu, rakstu un pētījumu autors, bet arī statistiķis, izbijis treideris un riska analītiķis, kurš plašākai sabiedrībai vislabāk pazīstams ar savu “Melnā gulbja” teoriju.

Grāmatā "Risks ar savu ādu" viņš pievēršas vairākiem tematiem: neskaidrības faktoram un “stulbību identificēšanai”, simetrijai cilvēku attiecībās, informācijas apmaiņai darījumos, kā arī racionalitātei kompleksās sistēmās un reālajā dzīvē. Ja tas izklausās abstrakti un teorētiski, ieklausieties viņa uzdotajos jautājumos: kāpēc visneiecietīgākās mazākumgrupas valda pār pasauli un uzspiež mums savu gribu? Kāpēc mūsdienās ir vairāk vergu nekā Senās Romas laikā? Kāpēc ķirurgiem nav jāizskatās pēc ķirurgiem? Kāpēc politisku amatu kandidāti ar acīmredzamiem trūkumiem šķiet tuvāki realitātei nekā birokrāti ar nevainojamu reputāciju?
Kāpēc profesionāli menedžeri, vislabāko nodomu vadīti, īsā laikā noved uzņēmumus līdz bankrotam? Kā būtu jāveido ārpolitika? Kāpēc demokrātijas uzspiešana citām valstīm nekad nenes cerētos rezultātus?

Atbilde: tāpēc, ka pārāk daudzi cilvēki, kuriem pasaulē ir teikšana, neliek uz spēles savu ādu. Taču tieši drosme uzņemties personisku risku ir būtiska ne vien varoņiem un svētajiem, bet arī veiksmīgiem visdažādāko profesiju pārstāvjiem. Tikai riskējot ar savu ādu, nevis vērojot (vai ietekmējot) realitāti no drošas paslēptuves, varam pa īstam saprast pasauli, gūt profesionālus panākumus un veicināt taisnīgumu sabiedrībā. Visnotaļ neatkārtojamā manierē Talebs uzskatāmi pierāda, ka risks ar savu ādu skar visus dzīves aspektus, citādi mūsu idejas un uzskati ir vien, viņa vārdiem izsakoties, “tukša muldēšana”.

Izlasīt grāmatu iesaka arī Integrālās izglītības institūts. Arhitekts un uzņēmējs Uldis Pīlēns atzinis, ka šis ir viņam personiski nozīmīgs darbs. Savukārt kontemplācijas skolotājs Juris Rubenis saka: “Nudien nevaru iedomāties piemērotāku grāmatu par ekonomiku un dzīvi, ko lasīt Covid-19 pandēmijas laikā.”

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Karīna Tillberga.

Iesaki draugiem