Socializēšanās rokasgrāmata latvietim

2020-02-21

Iznākusi kodolīga, gudra un plaši izmantojama grāmata – “Socializēšanās rokasgrāmata latvietim”. Tās apakšvirsraksts ir “ko, kur, kāpēc, kam un kā teikt?” Jā, ar socializēšanos šajā izdevumā saprotama spontāna saskarsme ar paziņām, mazpazīstamiem cilvēkiem un svešiniekiem.

Bija jau arī laiks šādai grāmatai, vai ne? Pēc vairāku gadu prombūtnes atgriežoties Latvijā, Elīna Barreta pamanīja un šajā izdevumā apkopoja izplatītākās latviešu sociālās uzvedības īpatnības. Nu autore aicina ikvienu no mums, biklajiem un iekšupvērstajiem, kā arī tiem, kuri tikai iedomājas sevi tādus esam, pārkāpt pāri aizspriedumiem un atrunām un ķerties pie socializēšanās ar jaunu degsmi un sparu. “Mēs neesam introverti, drīzāk tā ir paaudzēs kopta neziņa par to, kā uzņemties iniciatīvu sarunās ar pazīstamajiem vai mazpazīstamajiem,” apgalvo Elīna Barreta.

Mārtiņš Daugulis, Rīgas Stradiņa universitātes mācībspēks: “Es teikšu vienkārši – “Socializēšanās rokasgrāmata latvietim” ir labākā pēdējā laikā lasītā grāmata! Un rakstīta tieši mums – latviešiem! Visiem iesaku to lasīt un izmantot, apstrīdēt un papildināt, meklēt un rast. Grāmata “Socializēšanās rokasgrāmata latvietim” ir kā svaiga gaisa malks saskarsmes jomā. Elīna Barreta aizraujošā un saprotamā veidā ieliek latvieti saskarsmes notikumu centrā — turklāt ar augsti paceltu galvu un gatavību piedalīties.”

Grāmatas atvēršana un saruna ar autori “Socializēšanās: ētiskais un nacionālais skatpunkts” notiks sestdien, 29. 02 plkst. 11.00. Latvijas Grāmatu izstādē 2020, Apgāda Zvaigzne ABC stendā Ķīpsalā.

Rokasgrāmata nepiedāvā standarta frāzes, bet cenšas atbildēt uz jautājumu “kāpēc, kur, ar ko un kā parunāties”, pie reizes paskaidrojot arī latviešu tik nicināto small talk un vairākās nodaļās smalki izrunājot, kas ir socializēšanās un laipna izturēšanās, kā aizsākt un uzturēt sarunu, kā veiksmīgi izkļūt no neveiklām situācijām un kādi faktori vēl var iespaidot bezrūpīgu sarunāšanos. Lakoniskās satura sadaļas pavada atsauces no latviešu kultūras un apliecina, ka socializēšanās nav globalizācijas jaunpienesums, bet gan mūsu platuma grādos atbilstoša, mantota un noderīga mentalitātes iezīme.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem