Klusējošā paciente

2020-02-14

Kāds ir ideāls spriedzes romāns? Tāds, kurš lasītāju aizrauj un pārsteidz, turklāt, vēlams, ar negaidītu atrisinājumu. Ar iemīlamiem varoņiem.

Apgādā Zvaigzne ABC izdotais Aleksa Maiklīdesa (Alex Michaelides) debijas romāns “Klusējošā paciente” ieintriģēs tos spriedzes romānu lasītājus, kurus vairāk saista psiholoģijas smalkumi, nevis asiņainu nozieguma vietu apraksti. Šis ir neparasts darbs par mīlestību, nodevību, kaislību un sāpēm, kas nepāriet. Skatīts psihoterapeita acīm un atspoguļots sajukušas sievietes prātā, turklāt romāna atslēga meklējama grieķu mītā par Alkestīdu.

Ir bezgala saistoši izsekot nozieguma anatomiju, mēģināt izzināt motīvus un sadzirdēt kluso un vāro balstiņu, kādā runā patiesība. Ja runā. Jo romāna “Klusējošā paciente” varone gleznotāja Alīša Berensone nerunā. Nerunā kopš tā vakara, kad pēc kaimiņu zvana ieradušies glābēji Alīšu atrod blakus viņas vīram Gabrielam, kurš miris no vairākiem šāvieniem sejā. Kopš tā vakara Alīša atrodas slimnīcā, ir pagājuši vairāki gadi. Viņa turpina klusēt.

Kad slimnīcā darbu uzsāk psihoterapeits Teo Fābers, parādās cerība. Teo vēlas palīdzēt Alīšai un ir pārliecināts, ka viņam tas izdosies. Kas notiks, ja Alīša tiešām sāks runāt? Vai Teo spēs sadzirdēt patiesību?

Baltais vienkāršais vāka noformējums kontrastē ar spraigo tekstu un abi kopā atgādina spriedzes kino klasiku – A. Hičkoka filmām, kurās vienkārši notikumi perfektā režijā skatītāju ieved tīrā šausmu katarsē, atbrīvojot no dziļi slēptām paša sāpēm un bailēm. To pašu ar lasītāju paveic A. Maiklīdesa romāns: sajūsmina, pakļauj un atbrīvo.

Alekss Maiklīdess ir veiksmīgs scenāriju autors Holivudā, pēc viņa darbiem uzņemtas vairākas filmas, taču pēc sava debijas romāna fenomenālajiem panākumiem (romāns izdots jau 43 valstīs, top arī filma) Maiklīdess ieplānojis vēl vairākus romānus.

“Esmu pārliecināts, ka tieši lasīšana padara par rakstnieku,” Alekss Maiklīdess atzīst kādā no intervijām. Viņa mīļāko rakstnieku skaitā ir Agata Kristi un Īvlins Vo, Mārgareta Atvuda un Andžela Kārtere, Tenesijs Viljamss un Henrijs Džeimss. Augot jauktā grieķu-britu ģimenē, Maiklīdesu lielā mērā iespaidojusi ne vien pasaules literatūra, bet arī klasiskie grieķu mīti. Šīs zināšanas rakstnieks izmanto arī savos darbos.

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Maija Opse.

Iesaki draugiem