Romāns par latviešu teiku un mītu pasauli

2019-09-24

Lai gan fantāzijas žanra literatūra pēdējo gadu laikā iekarojusi noturīgu popularitāti Latvijas lasītāju vidū un līdztekus tulkotajai literatūrai tiek izdoti arvien jauni latviešu fantastu darbi, pašmāju autori žanram būtisko “pārdabisko faktoru” līdz šim visbiežāk meklējuši dažādu pasaules tautu mitoloģijā, nevis latviešu folklorā.

Taču nupat izdotais jaunā rakstnieka Gata Ezerkalna fantāzijas žanrā tapušais debijas romāns “Ragana manā skapī” pārliecinoši pierāda, ka latviešu teiku un mītu pasaule ir tikpat fascinējoša un noslēpumiem bagāta kā jebkura cita – patiesībā pat vēl saistošāka, jo latviešu pasakas, teikas un ticējumi taču katram no mums pazīstami jau kopš bērnības.

“Ragana manā skapī” vēsta par mūsdienīgu divdesmitgadnieci Līnu Krastu, kuras dzīvē viss šķietami ir kārtībā – ir iegūta izglītība, ir draugs un labs darbs reklāmas aģentūrā. Dzīve šķiet rimta, pat nedaudz vienmuļa. Taču kāds negaidīts telefons zvans maina itin visu: Līnai jāatgriežas Vidzemes lauku mājās, kurās pavadīta bērnība, un jāmēģina atminēt baisa mīkla, kuras saknes slēpjas tālu pagātnē. Mēģinot no atmiņas dzīlēm izvilināt notikumus, kas pirms piecpadsmit gadiem norisinājušies ar viņu un trim kaimiņmāju bērniem senajā piemājas kapukalnā, jaunā sieviete saprot, ka viņas dzīvi līdz šim virzījuši noslēpumi, par kuriem pati meitene neko nav nojautusi. Un līdz ar to nāk apjausma, ka latviešu folkloras pasaule nav tikai nekaitīga iedaļa skolas mācību grāmatā – izrādās, tā joprojām ir mums visapkārt, dzīva, elpojoša un pat draudīga. Veļi, vilkači un raganas, šķietami savādi un neloģiski ticējumi un parunas, senču tradīcijas – pamazām pārdabiskais ievij Līnu kā tīklā un liek saprast: mīklas atminējuma cena var būt arī dzīvība, varbūt pat vairākas.

Kā norāda viena no populārākajām latviešu fantāzijas žanra rakstniecēm Laura Dreiže, romānā “Ragana manā skapī” notverta latviešu teiksmu pasaules esence – “no lappusēm dvesmo drēgns rudens, smaržo trūdošas koku lapas, un neviļus ir jāaiztur elpa, gaidot, kas parādīsies miglā starp kokiem”. Laura arī atzīst: “Gatis Ezerkalns veiksmīgi lauž priekšstatu, ka latviešu folklora tādas labdabīgas pasakas vien ir, un atgādina – arī mums netrūkst pārdabisku būtņu un stindzinošu mošķu, kas kļūst vēl jo biedējošāki tāpēc, ka ir sastopami tepat, mūsu laukos un mežos.”



Romāna autors Gatis Ezerkalns ir ieguvis maģistra grādu klasiskajā filoloģijā, tomēr līdztekus interesei par sengrieķu un seno romiešu mitoloģiju allaž bijusi dzīva arī aizrautība ar latviešu folkloru un teikām. Iedvesmu sarakstīt darbu “Ragana manā skapī” jaunais rakstnieks smēlies latviešu folkloras pētnieka Sanda Laimes monogrāfijā “Nakts raganas”. Romāna vizuālo noformējumu veidojis mākslinieks Artūrs Bērziņš.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem