Agijas Stakas zīmējumu izstāde LNB apskatāma līdz septembra beigām

2019-06-19

Kas tie par krāsainiem zvēriem, putniem, cilvēkiem un teiksmainām būtnēm Latvijas Nacionālās bibliotēkas 7. stāva ātrijā?

Trīs sivēntiņi, zaķīši ar visu pirtiņu, apburoši šķelmīgs vilks un bikla Sarkangalvīte, velniņi, Daugavā mītoša milzu zivs, septiņi kazlēni, pūķis, ragana, ruds runcis un pat irši! Jā, visi minētie un vēl daudzi citi iemīļotās bērnu grāmatu ilustratores, mākslinieces Agijas Stakas zīmētie varoņi no 18. jūnija līdz septembra beigām aplūkojami izstādē.



Jūnija vidū (18. jūnijā) notika izstādes atklāšana, kurā Agiju Staku sveikt bija ieradušies tuvākie draugi un talanta cienītāji. Namamāte, LNB Bērnu grāmatu nodaļas vadītāja Silvija Tretjakova, izstāstīja, kā pirms daudziem gadiem ziemas spelgoņā Liepājā kopā ar mākslinieci un bērniem izstaigāta pilsēta, un māksliniece plānās kurpītēs visu garo pastaigas laiku saglabājusi nerimtīgu sirsnīgu smaidu, stāstīdama par zīmējumu tapšanu. Sirsnīgus vārdus sacīja arī rakstnieks Māris Rungulis, bet klātneesošais dzejnieks Uldis Auseklis apsveikumu nolasīt bija uzticējis Silvijai Tretjakovai. Agijas Stakas ilggadīgā izdevēja Vija Kilbloka aicināja izstādes apmeklētājus pievērst uzmanību zīmējumu smalkajām detaļām: ūdens pilienam pie Zaķumātes ķepiņas, vardulēnam kazlēna kabatā, irša sejas izteiksmei, kas ļoti patīk bērniem.

Bet pati māksliniece viesus aicināja ekskursijā aplūkot izstādi, pie reizes pastāstot, kā attiecīgais darbs tapis. Izrādās, lai uzzīmētu irsi, iesaistījies mākslinieces vecākais dēls, kurš vienu prāvo kukaini notvēris un jau nekaitīgu pasniedzis mammai. Dēli piedalās daudzu zīmējumu tapšanā – gan konsultējot, gan kalpojot par modeļiem. Ja mamma saka: “Uzvelc gumijniekus un parāpo pa virtuvi!”, skaidrs, viņai jāredz, kā zābaki iekrokojas. Auss no mugurpuses, pleca izliekums, īkšķa kustība augšup vai lejup – detaļās redzama visa ģimene...



Māksliniece Agija Staka ilustrē grāmatas kopš 1991. gada, kad ar viņas zīmējumiem tapa “Ābece speciālo skolu 1. klasei”, tautā vēlāk saukta vienkārši par “Lāča ābeci”. Kopš tā laika radītas 168 grāmatas ar Agijas ilustrācijām – gan latviešu un cittautu pasakas, gan autordarbi, gan Agijas Stakas pašas sarakstīta un ilustrēta pasaka “Āpsēns Pēcis negrib mazgāties”.

Šogad jau iznākušas 12 grāmatas ar Agijas ilustrācijām, to skaitā Viļa Plūdoņa “Zaķīšu pirtiņa” ar bērnišķīgi mīļiem un sirsnīgiem zīmējumiem, jaunās latviešu rakstnieces Ellenas Landaras no japāņu folkloras iedvesmotā piedzīvojumu stāsta “Lietussargs” melnbalti austrumnieciskie tēli, vijīgi šarmantie ziedi nākamā gada izkrāsojamajā kalendārā... un tas nebūt nav viss! Rodas arvien jaunas idejas un iespējams, vēl šogad sagaidīsim kādu īpašu grāmatu: latviešu folkloras negantos tēlus Agijas interpretācijā. Agija Staka: “Kad jautāju bērniem, kā izskatās mūmija, trollis vai Betmens, viņi lieliski zina. Taču tikai dažiem ir priekšstats par to, kas ir vadātājs, sumpurnis vai purva dūkņa. Bet mūsu pašu mošķi ir tik interesanti!”

Iesaki draugiem