Iznācis Neles Noihausas detektīvromāns “Mežā”

2019-04-24

Vācu rakstnieces Neles Noihausas romāni stāsta par mūsdienu Vāciju un tajā notiekošo caur detektīvromānu skarbi reālistisko prizmu. Viņas radītais izmeklētāju pāris – kriminālinspektori Olivers fon Bodenšteins un Pia Kirhofa – ir talantīgi un asredzīgi un viņiem nepiemīt postošas vājības.

Visu N. Noihausas romānu darbība risinās netālu no Frankfurtes pie Mainas, idilliskos mazos ciematiņos, kuros vienīgi ļaužu kaislības un vājības uz kādu brīdi spēj satricināt mierīgo piepilsētas dzīves plūdumu. N. Noihausa savos darbos bieži skar aktuālas tēmas, un viņas grāmatas Vācijā un citās valstīs parasti ierindojas vislabāk pārdoto topa augšgalā – ir taču interesanti lasīt par noziegumiem, kurus ikdienišķā vidē pastrādā parasti cilvēki.

Nakts vidū mežā pie Rupertshainas aizdegas dzīvojamais treilers, un krāsmatās tiek atrasts bojāgājušais. Ātri vien kļūst skaidrs, ka tā bijusi ļaunprātīga dedzināšana, bet pēc dažām dienām kādā netālā pansijā tiek nožņaugta veca kundze. Olivers ir satraukts, jo noskaidrojas, ka viņš labi pazinis abus bojāgājušos. Notikumiem uzņemot apgriezienus, rodas iespaids, ka Oliveram nāksies no izmeklēšanas atkāpties: tikko notikušajām slepkavībām ir saistība ar notikumiem, kas risinājušies pirms vairāk nekā trīsdesmit gadiem. Toreiz apkaimes mežā bez vēsts pazuda Olivera labākais draugs, desmit gadus vecais Arturs, bet izmeklēšanā nekas netika atklāts. Neviens no ciemata iedzīvotājiem zēna pazušanas vakarā nebija neko ne redzējis, ne dzirdējis... Nu senie notikumi draud nākt gaismā. Olivers ir noskaņots apņēmīgi, viņš neatlaidīsies un uzzinās, kas notika ar viņa pazudušo draugu, bet tepat ciematā dzīvo kāds, kurš ir apņēmies nogalināt ikvienu, kurš varētu atklāt senās vasaras noslēpumus... Tā kā mirušo skaits turpina pieaugt, kļūst skaidrs, ka lielāki vai mazāki noslēpumi glabājami vai ikkatram ciemata iedzīvotājam. Cik cilvēkiem būs jāiet bojā, pirms Oliveram un Piai izdosies atklāt slepkavu? Vai tiešām šodienas slepkavības saistītas ar mazā puikas pazušanu? Kuri noslēpumi kļūs liktenīgi?



Neles Noihausas romāni par Olivera un Pias izmeklētajiem noziegumiem ir populāri daudzās pasaules valstīs un jo īpaši Vācijā. Rietumhesenes policijas prezidents Nelei Noihausai piešķīris goda kriminālkomisāres titulu. “Mežā” ir ceturtais autores romāns, kas tiek izdots latviešu valodā, meklējiet arī “Sniegbaltītei jāmirst”, “Dzīvie un mirušie” un “Dusmīgais vilks”.

Pieejama arī e-grāmata.

No vācu valodas tulkojis Juris Miesnieks.

Iesaki draugiem