3td e-GRĀMATU bibliotēkai jau trīs mēneši!

2019-04-12

Ir pagājuši pirmie trīs mēneši, kopš ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir pieejams unikāls pašvaldību publisko bibliotēku projekts – 3td e-GRĀMATU bibliotēka. Jā, tā tas tiešām ir – lai izmantotu vietnē 3td.lv pieejamās e-grāmatas, ir nepieciešams tikai reģistrēties kādā no publiskajām bibliotēkām.

Savukārt pašu e-grāmatu lasīšana un vietnes 3td.lv izmantošana ir lasītājam pieejama bez maksas izdevīgā laikā ikvienā pasaules vietā, ja vien līdzi ir viedtālrunis, planšetdators vai dators ar interneta pieslēgumu. Latvijas publiskajās bibliotēkās reģistrētiem lasītājiem šo pakalpojumu nodrošina Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC), izmantojot tehnoloģiju uzņēmuma Tieto Latvia izstrādāto platformu, savukārt šobrīd e-grāmatu klāstu piedāvā apgāds Zvaigzne ABC. Kādi ir bijuši pirmie trīs projekta mēneši?


Kopš 2019. gada 7. janvāra, kad 3td e-GRĀMATU projekts kļuva pieejams lasītājiem, tā idejas autori un īstenotāji ir “apēduši” ne vienu vien pudu sāls. Šķiet, ka līdzšinējā uzņēmumu un valsts institūciju, tostarp arī pašu bibliotēku pieredze nevarēja paredzēt, kāda būs lasītāju interese un ar kādiem jautājumiem katrai no pusēm nāksies saskarties. Vai bibliotēku darbinieki mācēs saviem lasītājiem izstāstīt, kā lietot 3td.lv? Vai lasītāji izmantos piedāvāto iespēju? Vai e-grāmatu klāsts būs pietiekami saistošs dažādiem lasītājiem? Šie bija tikai daži no jautājumiem, par kuriem vēl pirms projekta oficiālās “dzimšanas dienas” tika daudz diskutēts.

Ja 3td e-GRĀMATU bibliotēka savu darbību uzsāka ar 114 latviešu autoru e-grāmatām, tad jau pēc nepilnām divām nedēļām e-grāmatu klāstu papildināja pirmie ārzemju autoru darbi. Par vienu no 3td.lv veiksmes formulām var uzskatīt to, ka jau kopš sākuma e-grāmatu klāsta papildināšana notiek regulāri, turklāt KISC kā pakalpojuma nodrošinātāji ir atraduši viegli iegaumējamu sakarību, proti, 3td ir saīsinājums no bibliotēku attīstības projekta “Trešais tēva dēls”, tāpēc katru trešdienu darbu klāstu papildina tieši trīs e-grāmatas.

Triju mēnešu laikā darbu kopskaits ir pieaudzis līdz 162 e-grāmatām, no kurām 31 darbs ir tulkojumu kategorijā. Kā atzīst gan lasītāji, gan pašvaldību publisko bibliotēku darbinieki, šobrīd saistošu lasāmvielu var atrast dažādu vecumu un interešu lasītāji. Piedāvājumā ir gan pasakas un mīklas, kas noderēs bērniem un skolēniem, gan tādi klasiski darbi kā Jāņa Ezeriņa “Stāsti un noveles” un Pāvila Rozīša “Valmieras puikas”. Savukārt jaunākās oriģinālliteratūras cienītāji var bez rindas lasīt Karīnas Račko romānus “Saplēstās mežģīnes” un “Debesis pelnos”, Rolandas Bulas kriminālromānu “Stopētāju lieta” vai Linarda Rozentāla eseju krājumu “Visam ir nozīme”. Tieši tāpat var priecāties arī tulkotās literatūras cienītāji, jo piedāvājumā ir tādi lasītāju atzinīgi novērtēti kriminālromāni kā Paulas Hokinsas “Ūdenī” un Roberta Galbraita “Zīdtārpiņš” vai Anjas Jonuleitas romantiskais dāmu romāns “Ābolu smarža” un Barbaras Teiloras Bredfordas triloģija par Kavendonas namu un tā iemītniekiem. Lasīšanu kaut nakts melnumā var izbaudīt arī fantāzijas un fantastikas darbu cienītāji, politikas, garīgās, populārzinātniskās literatūras un citu žanru mīļotāji.


Pirmie trīs 3td e-GRĀMATU bibliotēkas darbības mēneši ir pierādījuši, ka Latvijas sabiedrībai šāds bibliotēku pakalpojums ir bijis nepieciešams. Šobrīd 3td.lv ir reģistrējušies vairāk nekā 2800 lasītāju, bet visaktīvākie pieci reģioni ir Rīgas pilsēta, Valmieras reģions, Pierīga, Jelgavas reģions un Ogres reģions. Liels paldies ikvienam bibliotekāram, kurš informē lasītājus par jauno pakalpojumu! E-grāmatu lasīšanas iespēju izmanto ļoti dažādas lasītāju grupas: gan jaunās māmiņas, kurām bibliotēku apmeklējums nav primārais dienas kārtībā, gan seniori, kuriem būtiska ir iespēja palielināt burtu izmēru, kā arī tie bibliotēku klienti, kuriem patīk attālināti pakalpojumi.

Trīs mēnešu laikā kopā ir bijuši vairāk nekā 5000 e-grāmatu “izsniegumu”, un ar prieku varam paziņot, ka lasītāji kopā ir izlasījuši (vai vismaz pāršķīruši) vairāk nekā vienu miljonu lappušu. Interesanta ir arī Tieto Latvia apkopotā informācija par 20 lasītākajiem darbiem, jo šobrīd joprojām vislasītākās ir tieši latviešu autoru e-grāmatas, bet popularitātes sadalījums ir vienlīdzīgs: 10 oriģinālgrāmatas un 10 tulkojumi. Savukārt top 10 skaidri iezīmējas latviešu autoru dominance, jo darbi ierindojas šādi: “Saplēstās mežģīnes”, “Debesis pelnos”, “Stopētāju lieta”, “izelpas. Stāsti”, “Krīta vīrs”, “Meitene no nekurienes”, “Ar tādām neprecas”, “Sarunas par laimi”, “Mājsaimniece”, “Tad redzēs”.


Protams, ka 3td e-GRĀMATU bibliotēka nevarētu pastāvēt, ja lasītāji nebūtu informēti par šāda pakalpojuma esamību. Par projektu informē gan tā īstenotāji, gan arī bibliotēkas, turklāt zīmīgi, ka šī pakalpojuma specifika pieprasa arī aktīvu komunikāciju virtuālajā vidē. Jāuzsver, ka projekta vēstnese tieši bibliotekārajā vidē ir atsaucīgā Valmieras bibliotēkas Pieaugušo lasītāju apkalpošanas daļas vadītāja Olga Kronberga, kura savu azartu ir pierādījusi gan Grāmatu svētku laikā Ķīpsalā, gan bibliotekāru informatīvajās sanāksmēs un pat uzņēmēju pasākumos. Olga iedrošina e-grāmatas lasīt gan savus kolēģus, gan ikvienu interesentu.

Gluži kā mazulis, arī 3td e-GRĀMATU projekts ir tikai attīstības sākumposmā. Ir paredzēti tehniski uzlabojumi, kā arī ir aicinātas iesaistīties citas izdevniecības, lai nodrošinātu satura daudzveidību. Tomēr ikvienam projekta sadarbības partnerim ir liels gandarījums, ka 2015. gada rudenī dzimusī ideja ir realizēta un tā kļūst arvien populārāka. Liels paldies lasītājiem! Aicinām mūsu pulkā ikvienu e-grāmatu cienītāju!

Iesaki draugiem