Zviedru rakstniece Juja Vīslandere viesosies Latvijā

2019-04-05

Latviešu lasītāji ar Mūmammu iepazinās 2010. gadā, kad Apgāds Zvaigzne ABC publicēja grāmatu “Mūmammas pavasara tīrīšana”, pēc tam klajā nāca bilžu grāmatas “Mūmamma un slīdkalniņš” un “Mūmamma lasa”, kā arī divas grāmatas ar nosaukumu “Mūmamma un Vārna” – stāstu krājums un darāmgrāmata.

Aprīļa sākumā, Mūmammas grāmatu autore Juja Vīslandere, brauc ciemos uz Latviju un piedalīsies vēl divu grāmatu atvēršanas svētkos. Pie lasītājiem jau dodas 10 stāstu krājums “Mūmamma kāpj kokā” un komiksu grāmata “Mūmamma svin Vārnas dzimšanas dienu” , kurā, starp citu, var uzzināt, kā Mūmamma un Vārna sastapās pirmo reizi.

Vizītes laikā rakstniece tiksies ar mazajiem lasītājiem, viesojoties Jūrmalas Centrālajā bibliotēkā Dubultos un Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā, bet 9.aprīlī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā piedalīsies grāmatas “Mūmamma kāpj kokā” un komiksu grāmatas “Mūmamma svin Vārnas dzimšanas dienu” atvēršanas svētkos. Pēcpusdienā Juja Vīslandere, ar priekšlasījumu “Rotaļa kā bērna stāsts”, uzstāsies bērnu literatūras un bibliotēku speciālistu pavasara konferencē “Vārds un attēls”.

Juja Vīslandere ir zviedru rakstniece, daudzu bērnu grāmatu autore. Rakstniece radījusi tādus tēlus kā Dienas Spociņš, Brālītis, puisēns Vina Vina un citi, taču vislabāk Juja Vīslandere ir pazīstama ar saviem darbiem par Mūmammu un Vārnu. Aizrautīgo, ziņkārīgo gotiņu Mūmammu Juja radījusi kopā ar savu dzīvesbiedru Tūmasu Vīslanderu, vispirms sacerot par viņu jaukas bērnu dziesmiņas. Pēc tam Mūmamma un Vārna sāka piedalīties rīta radioraidījumos un kļuva par īstām slavenībām. Un tikai vēlāk viņu draugi sastapa savus iemīļotos varoņus aci pret aci – burvīgās mākslinieka Svena Nūrdkvista ilustrācijās, kas rotā daudzu grāmatu lappuses, kā arī animācijas filmā. Mūmamma ir ļoti populārs un iemīļots tēls ne tikai Zviedrijā, bet arī daudzviet citur pasaulē. Viņas piedzīvojumi tulkoti vairāk nekā 30 valodās.

Jujas Vīslanderes vizīti Latvijā atbalsta Ziemeļvalstu rakstnieku pārrobežu sadarbības programma (Nordic Writers Crossing Borders) un Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā sadarbībā ar Apgādu Zvaigzne ABC, Latvijas Nacionālās bibliotēkas bērnu literatūras centru un Jūrmalas pilsētas domi.


www.norden.lv

Iesaki draugiem