“Ziemeļblāzmas” autors atgriežas fantāzijas pasaulē

2019-03-28

Iznācis izcili aizraujošs romāns par piedzīvojumiem neparastā pasaulē.

Britu bērnu rakstnieka Filipa Pulmana fantāzijas žanra sērija “Tumšās matērijas” (“Dark Materials”), kuras trīs daļas “Ziemeļblāzma” (ārvalstīs publicēta arī ar nosaukumu “Zelta kompass”), “Brīnumnazis” un “Dzintara tālskatis” 2005. un 2006. gadā tika tulkotas un izdotas arī latviešu valodā, bet pirmā daļa 2007. gadā piedzīvoja arī ekranizāciju, sajūsmināja lasītājus.

Tagad, vairāk nekā divdesmit gadus pēc triloģijas izdošanas, rakstnieks nāk klajā ar jaunu fantāzijas darbu – pirmo romānu iecerētā triloģijā, kuras darbība notiek tai pašā neparastajā, brīnumu un piedzīvojumu pilnajā iztēles pasaulē. Šī pasaule gan ir ļoti līdzīga mums pazīstamajai, tomēr vienlaikus arī būtiski atšķirīga. Tajā katram cilvēkam ir savs “dēmons” dzīvnieka veidolā, ar kuru viņš ir nedalāms veselums. Šai pasaulē notiek nesamierināmas cīņas starp pretišķīgiem spēkiem, un šo cīņu pamatā ir pētījumi par noslēpumainajām Visuma daļiņām – Putekļiem. Turklāt jaunajā grāmatā mēs atkal satiksimies ar dažiem varoņiem, kurus jau pazīstam no cikla “Tumšās matērijas”.

Jaunās triloģijas “Putekļu grāmata” pirmajam romānam dots neparasts nosaukums “La Belle Sauvage” , kuru arī angļu valodā atstāj netulkotu. Tās centrā ir vienpadsmitgadīgais viesnīcnieka dēls Malkolms Polsteds. Kad zēna dzimto Oksfordu pārņem nepieredzēti plūdi, puika glābjas savā mazajā kanoe kopā ar piecpadsmit gadus veco virtuves izpalīdzi Alisi un mazo Liru, kurai ir būtiska loma liktenīgā raganu pareģojumā (un kuru noteikti atcerēsies tie, kas lasījuši pirmo triloģiju). Vai bērniem izdosies paglābties no negantajiem plūdiem un vajātājiem? Un vai viņi tiks kaut nedaudz tuvāk noslēpuma atrisinājumam?

Dažādu paaudžu Latvijas lasītāji, kas jau paguvuši iepazīties ar grāmatu, neskopojas ar atzinīgiem vērtējumiem. Vienpadsmit gadus vecais vecais Regnārs atzīst, ka šis ir “aizraujošs piedzīvojumu stāsts, kas māca novērtēt draudzību, kļūt atbildīgam un drosmīgam,” savukārt trīsdesmitgadnieks Vladimirs atzīmē: “Filipa Pulmana radītais stāsts raisa aizrautību un līdzpārdzīvojumu. To veido ne tikai tēlains un detalizēts ainavu apraksts, spilgti atainotie varoņu raksturi, dinamiskais vēstījuma temps, bet arī tēlu iekšējais “Es”.” Romāns izpelnījies augstu novērtējumu arī ārvalstu kritiķu skatījumā: laikraksts “The New York Times” atzīst, ka grāmata ir “brīnumu pilna”, bet “The Washington Post” komentē: “Šajā pasaulē ir maz grāmatu, kuras būtu vērts gaidīt vairāk nekā divdesmit gadus. “Putekļu grāmata” ir viena no tādām.”

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Santa Brauča.

Iesaki draugiem