Spraigs, intriģējošs kriminālromāns – “Ūdenī”

2019-01-22

Britu rakstniece Paula Hokinsa jau ar savu debijas romānu “Meitene vilcienā” savaldzināja kriminālromānu cienītājus, pierādot, ka spēj uzrakstīt izcili spraigu darbu un noturēt lasītāju uzmanību līdz pat grāmatas beidzamajām lappusēm.

Romāns “Meitene vilcienā” kļuva par globālu fenomenu, jo kopumā pārdoti vairāk nekā 20 miljoni grāmatas eksemplāru. Pēc romāna motīviem uzņemta filma ar Emīliju Blantu galvenajā lomā.

Tikko Latvijas grāmatnīcās parādījies Paulas Hokinsas jaunākais darbs “Ūdenī” . Spraigs, spilgts un kaismīgs, melnas dzelmes un vēl melnāku noslēpumu iedvesmots – tas ļoti atšķiras no “Meitene vilcienā”, tomēr autorei ir izdevies saglabāt un vēl izcilāk izkopt spēju radīt ideālu spriedzes romānu. “Paula Hokinsa līdz ar Gilianu Flinnu ir atdzīvinājusi un pilnveidojusi literāro spriedzes romānu, iepildot tā vēnās psiholoģiskos draudus un sociāli neērtas tēmas, vienlaikus piedāvājot arī zināmu mierinājumu, kad patiesība tiek izcelta gaismā un vainīgie tiek atmaskoti...” raksta “Vogue”.

Mazpilsētā mirusi sieviete. Iekritusi vai ielēkusi upē. Bez mammas palikusi padsmitniece meita Lēna, no Londonas izsaukta mirušās māsa Džūlsa, kura gadiem nav rādījusies dzimtajā pilsētiņā. Vietējais policists kopā ar asistenti izmeklē notikušo, bet pilsētā baumo. Kā stāsta vietējās leģendas, upes dzelme vienmēr ir bijusi vieta, kur atbrīvoties no traucējošām sievietēm. Senāk upē slīcinātas raganas... Un Nela nebūt nav vienīgā, kas pēdējā laikā noslīkusi. Vien pirms dažiem mēnešiem upe paņēma Ketiju, pusaugu meiteni, Nelas meitas draudzeni. Jā, bet Nela vāca un apkopoja senās leģendas un nostāstus, gatavojoties izdot grāmatu, kurā stāstītu par upes noslēpumiem gadu gaitā. Kas notika? Kāpēc racionāli domājoša četrdesmitgadniece metās ūdenī un darīja sev galu? Meita ir pārliecināta, ka mamma upē ielēca pati. Māsa tam netic. Ko domā policisti?

Kamēr risinās izmeklēšana, Džūlsa mēģina pieradināt māsasmeitu un sadzīvot ar nejaukām bērnības atmiņām. Viņu māja ir tepat, upes krastā, un vienīgais, ko Džūlsa zina pavisam droši, ir – Nela nemūžam pati nebūtu slīcinājusies! Maza pilsētiņa ir īpaša ar to, ka vienmēr atrodas kāds, kurš kaut ko zina. Ja cilvēks ir klusējis gadiem, vai pastāv iespēja, ka viņš pēkšņi ir gatavs runāt? Un kas notiks, ja kāds šos vārdus izdzirdēs?

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojis Armīns Voitkāns.

Iesaki draugiem