2018. gads Apgādam Zvaigzne ABC bijis īpaši veiksmīgs

2018-12-28

Nosvinēta uzņēmuma 25. dzimšanas diena, saņemta starptautiska atzinība Londonas grāmatu tirgū, vairāki mūsu autori, tulkotāji un mākslinieki nominēti un arī saņēmuši literāras balvas.

Balvas un nominācijas:

Londonas Grāmatu tirgū Apgāds Zvaigzne ABC bija nominēts divām balvas "Starptautiskā izcilības balva 2018" kategorijām, un tika pie titula "Baltijas valsts mācību grāmatu izdevējs", konkurējot ar izdevniecību "Avita Publishing" no Igaunijas un "Sviesa" no Lietuvas.
Bija nominācija arī kategorijā "Baltijas valstu pieaugušo literatūras izdevējs".

Grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele" uzvarētājs kategorijā "Mācību literatūra" pie balvas tika Jāņa Brikmaņa "Mazākie klasē". Dizains – Gunta Plotka, ilustrācijas – Daiga Segliņa; tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija.".

Par AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) balvas "Jaunaudze" debijā bērnu literatūrā un grāmatu mākslā laureātu kļuvis Ādažu Brīvās Valdorfa skolas 9. klases skolēns Emīls Mozga. Balvu viņš saņēma par ilustrācijām pirmajai triloģijas "Ceļš uz nezināmo zemi" grāmatai "Melnais akmens".

Ikšķiles novada pašvaldības iedibināto Dzintara Soduma balvu par novatorismu literatūrā saņēma tulkotāja Silvija Brice. Silvija Brice balvu saņēma par vācu rakstnieka Gintera Grasa pēdējās grāmatas “Par beidzamību” tulkojumu. 



Foto: Dzintara Soduma balvas laureāti Silvija Brice un Mārtiņš Zvīdriņš.

Egona Līva piemiņas balvu “Krasta ļaudis” saņēma Aivara Freimaņa grāmata “Katls”.


Balvu saņēma Aivara Freimaņa mazbērns Ingmārs Freimanis un mazmazbērns Eižens Freimanis.

Publicitātes foto: Ritvars Sproģis.

Rakstniecības balva "Sudraba tintnīca" piešķirta tulkotājai Ingai Mežaraupei par Pētera Hēga darba "Ziloņkopēju bērni" tulkojumu no dāņu valodas.

Starptautiskajai BELMA 2018 (Best Educational Learning Materials Awards – Labāko mācību materiālu balva) balvai tika nominēts interaktīvais mācību materiāls “Raibā pasaule. 1. klase. Latviešu valoda” divās daļās.

LaLiGaBas balvai kategorijā “Proza” tika nominēta Riharda Bargā grāmata “Plikie rukši”.

Dzejas dienu balvai tika pieteikti/nominēti Ivetas Ratinīkas "tikko & tikai" un Kristas Annas Belševicas "Medījot dzīvi" krājumi.

Grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele" nominācija kategorijā “Grāmatas bērniem” Veronika Veldze. "Tiranozauram plāni klājas". Māksliniece – Veronika Veldze; tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija

Grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele" nominācija kategorijā “Mācību literatūra” Gundega Kampe-Pērsone. "Latvijas zīdītāji". Dizains – Gunta Plotka; ilustrācijas – Gundega Kampe-Pērsone; tipogrāfija – Jelgavas tipogrāfija.

Tāpēc vēlreiz vēlamies pateikties autoriem, tulkotājiem un māksliniekiem par kopīgo darbu, kas nesis lieliskus rezultātus!

Latvijā viesojās franču rakstnieks un žurnālists Kristofs Onodibio , mūsdienu beļģu rakstnieks un tulkotājs Žaks De Dekērs un lietuviešu rakstniece Kristina Sabaļauskaite .

Kristofs Onodibio (Christophe Ono-dit-Biot) ir franču žurnālists un rakstnieks. Ikdienā viņš strādā nedēļas izdevuma Le Point kultūras nodaļā, kā arī vada literāros raidījumus radio France Culture un franču televīzijas kanālā TF1.

Žaks De Dekērs , mūsdienu beļģu rakstnieks, esejists, tulkotājs un kritiķis, dzimis Briselē 1945. gadā. No agras jaunības jūsmojis par teātri. Ievēlēts par Beļģijas karaliskās Literatūras akadēmijas locekli un pastāvīgo sekretāru, Akadēmijas izdotā žurnāla Marginales galvenais redaktors, arī Briseles Konservatorijas teātra un kino vēstures pasniedzējs. Ž. De Dekērs ir vairāku romānu, monogrāfiju un lugu autors. Nacionālajā teātrī 2002. gadā varēja skatīt Žaka De Dekēra lugu Magnolija. Viņa noveles iekļautas beļģu noveles antoloģijā (Karogs, 2009. gada, 11. nr.)
Žaks De Dekērs raksta ne tikai noveles un romānus, bet arī lugas, kas izrādītas pat Austrālijā. Viņš ir tulkojis un adaptējis Šekspīru un Tomu Stopardu, Kleistu un Šnicleru, Boto Štrausu un Hugo Klausu, kā arī Vudiju Allenu.



Kristina Sabaļauskaite ir mākslas vēstures doktore un veiksmīga rakstniece. Kopš 2002. gada viņa galvenokārt dzīvo Londonā un strādā kā “Lietuvos Rytas” ārzemju korespondente.

Ar vieslekcijām Rīgā uzstājās franciskāņu mūks, viens no izcilākajiem mūsdienu pasaules garīgā ceļa meistariem Ričards Rors , ievērojamais zaļās domāšanas pārstāvis, vizionārs un inovators, zinātnieks un rakstnieks Gunters Pauli un zero waste kustības aizsācēja Bea Džonsone .


Franciskāņu mūks Ričards Rors (1943) ir viens no mūsdienu nozīmīgākajiem garīgajiem skolotājiem un domātājiem. Viņa sarakstīto darbu iedvesmas avots ir ne tikai plašas akadēmiskas zināšanas, bet arī dziļa iekšējā pieredze. Ričards Rors ir garīgi pārveidots un atmodināts cilvēks, tāpēc viņa rakstītais vienus ļoti uzrunā, savukārt citus – uztrauc.


Gunters Pauli (Gunter Pauli, 1956, Beļģija) ir nodibinājis un vadījis daudzus uzņēmumus un sabiedriskās organizācijas, sniedzis padomus dažādu valstu valdībām un industriju līderiem, lai ar inovāciju palīdzību efektīvāk un dabai nekaitīgāk nodrošināt ūdeni, pārtiku, mājokli, veselību un enerģiju. Viņa aktivitātes aptver biznesu, kultūru, zinātni, politiku, izglītību un dabas aizsardzību. G. Pauli vadībā uzņēmums Ecover kļuvis par ekoloģiskās ražošanas pionieri.



Bea Džonsone (Bea Johnson) kopš 2008. gada ir – nu jau visā pasaulē populārās – zero waste kustības aizsācēja un eksperte un konsultante, zerowastehome.com blogere un bestsellera Zero Waste Home” autore, interneta aplikācijas bulkfinder radītāja. Viņas bezatkritumu mājā regulāri notiek izglītojošas ekskursijas un dažādu valstu TV veido raidījumus par to. Par savu ieguldījumu zaļākas un ilgtspējīgas vides veidošanā Bea Džonsone ir saņēmusi The Green Awards galveno balvu.

Zvaigzne ABC aktīvi turpina darbu pie e-grāmatu popularizēšanas, un šobrīd Zvaigzne ABC mājaslapā ir iespēja iegādāties vairāk nekā 1500 dažādu žanru e-grāmatu.



Savukārt izglītības iestādēm un privātpersonām ir iespēja iegādāties arī interaktīvo mācību materiālu lejupielādes, kā arī vairāk nekā 300 dažādus digitālos mācību materiālus izmantošanai tiešsaistē .

Šogad jau ceturto reizi notika Lasīšanas stafete, kas pulcēja daudzus aizrautīgus lasītājus. Lasīšanas stafetes mērķis ir popularizēt grāmatu lasīšanu (īpašu uzmanību pievēršot jaunākajām grāmatām) un veicināt sarunas par grāmatām bērnu un jauniešu vidū (7-16 g.v.).
2019. gadā lasītkāros jauniešus uzrunāsim jau piekto reizi, un, lai padarītu konkursa norisi skaidrāku un saprotamāku, nedaudz mainīsies dalības noteikumi, par ko paziņosim atsevišķi.

Sakām lielu paldies arī sadarbības partneriem – Tallink un Ilustrētā Junioriem!

Iesaki draugiem