Atklāta grāmata “Tarakāni manā galvā. Stāsti par sievietēm”

2018-12-19

Piektdien, 14.decembrī, restorānā Herbārijs tika svinīgi atklāta rakstnieces Zanes Zustas un psihoterapeites Diānas Zandes grāmata “TARAKĀNI MANĀ GALVĀ. Stāsti par sievietēm” .

Piektdien svinīgā gaisotnē tika atklāta jaunā grāmata, kas Apgādā Zvaigzne ABC izdota šī gada novembra beigās un jau pirmajā nedēļā iekarojusi stabilu vietu pārdotāko grāmatu desmitniekā. Pozitīvos pārdošanas rezultātus svinīgajā atklāšanā apliecināja arī izdevniecības vadītāja Vija Kilbloka norādot, ka šī ir vērtīga grāmata, kurai būtu jābūt mājās ikkatrai sievietei. Atklāšanā viesojās arī mūziķe un grupas “Astro’n’out” soliste Māra Upmane - Holšteine, kura ir viena no trim personībām, kas ar grāmatu iepazinās vēl pirms tās izdošanas, lai sniegtu savus ceļavārdus lasītājiem. Savās pārdomās par grāmatu uz tās vāka dalījušies arī TV un raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece – Gavare un pasākumu, radio un TV radījumu vadītājs Valdis Melderis.

Grāmatā ietverti piecpadsmit rakstnieces Zanes Zustas stāsti, bet pēc tiem seko psihoterapeites Diānas Zandes atbildes vēstule konkrētajai stāsta varonei. Tām visām ir kas kopīgs: viņu dzīvē valda tarakāni, pareizāk sakot, izdzīvošanas stratēģijas, kas, kādā krīzes brīdī radušās, no tās palīdzējušas izkļūt, bet tad aizķērušās prātā uz palikšanu. Un, kad tarakāniem dzīres, sievietēm ķibeles. Grāmatas autores palīdz lasītājām notvert un vismaz uzsākt tarakānu dresēšanu.


Foto: Aija Krodere

"Šī grāmata noteikti runā ar savu lasītāju - izklaidē, uzklausa un mēģina atrast izeju sarežģītajos prāta labirintos. Pieaicinot sadarboties psihoterapeiti Diānu Zandi, mērķis bija grāmatu padarīt lasītājiem vērtāku un noderīgāku. Process izvērtās ļoti interesants un izzinošs - domāju, ka arī lasītājiem būs ļoti interesanti," par savu darbu stāsta autore Zane Zusta, žurnāliste un populāro bērnu grāmatu par pūcīti Ucipuci autore. Savukārt psihoterapeite Diāna Zande, kas ikdienā nodarbojas ar “tarakānu klasificēšanu un dresēšanu” stāsta, ka strādājot pie grāmatas, vēlējusies lasītājiem parādīt, kā pagātnes pieredze ietekmē dzīvi tagadnē, kā cilvēki labprātāk pieņem zināmu nelaimi nekā nezināmu laimi, kā iekrīt pašu izliktajās lamatās un vēl citus parauj līdzi. “Katras varones stāstā saskatīju pa kripatai no savas pieredzes un domāju par sevi – gan ar lepnumu, gan skaudru paziņu par pieļautajām kļūdām, gan ar saudzīgu un maigu izpratni par savu cilvēcisko dabu, ” Diāna atzīst.



Foto: Aija Krodere

Grāmata var lepoties arī ar ilustrācijām, kuras tarakānu stāstiem piešķir īpašu noskaņu – tās autore ir jaunā māksliniece Līva Ozola.

Iesaki draugiem