Aivara Kļavja grāmatas "Asinis uz dzintara" atvēršanas svētki 28. novembrī

2018-11-23

Nebūs pārspīlēti teikt, ka vēsturiskā romāna žanrs latviešu oriģinālliteratūrā patlaban atrodas popularitātes virsotnē: virkne latviešu autoru pāris pēdējo gadu laikā no dažādiem rakursiem gan atskatījušies uz 20. gadsimta trauksmainajām norisēm, gan piedāvājuši savu skatījumu uz citiem nozīmīgiem mūsu zemes vēstures laikposmiem.

Taču rakstnieks Aivars Kļavis, kurš savu īpatno pagātnes raksturotāja talantu jau atklāja ar Baltijas Asamblejas balvu novērtētajā romānu tetraloģijā “Viņpus vārtiem”, pēdējā gada laikā izrādījis īpašu uzdrīkstēšanos, turklāt divkāršu. Pirmkārt, savu jaunāko prozas darbu rakstnieks veltījis tādam vēstures laikposmam, kuru mūsdienu cilvēka acīm gandrīz pilnībā aizsedz tālas pagātnes migla, un, otrkārt, adresējot šo darbu īpaši prasīgajai jauniešu auditorijai.

Triloģijas “Ceļš uz Nezināmo zemi” tēma ir pati senākā mūsu zemes vēsture laikposmā pirms vairākiem tūkstošiem gadu, kad vēl tikai veidojās mūsdienu civilizācijas un kultūras – tai skaitā tā cilšu kopuma identitāte, kas ar laiku apmetās tagadējās Baltijas teritorijās. Par šo mazzināmo laikposmu Kļavis raksta viegli uztveramā, tomēr piesātinātā stilā, vēstures faktus un minējumus ietērpjot aizraujošā piedzīvojumu sižetā. Kā atzīst rakstnieks, darba gaitā ticis izmantots plašs informatīvais materiāls, konsultējoties ar vēsturniekiem, arheologiem un muzeju darbiniekiem, taču likta lietā arī iztēle, lai dzīvi raksturotu pusaudžiem allaž aktuālas tēmas – draudzību, sāncensību, piedzīvojumu alkas, pirmās romantiskās jūtas, kā arī morālās vērtības un atbildību par izdarīto izvēli.

Vēsturiskām tēmām veltīta jauniešu literatūra jau vairākus gadu desmitus ir ļoti populāra ārvalstīs – arī Latvijā iecienītas ir, piemēram, angļu autores Mišelas Peiveres romānu sērijas “Tumšās senatnes stāsti” un “Dievi un karotāji”. Līdz ar to nepārsteidz, ka arī “Ceļš uz Nezināmo zemi” jau izpelnījies lasītāju atzinību – to apliecina gan grāmatu popularitāte apgāda Zvaigzne ABC ik gadus rīkotajā bērnu lasīšanas veicināšanas pasākumā “Lasīšanas stafete”, gan fakts, ka vēl pirms laišanas klajā kā savdabīga jauno kritiķu kopa visas grāmatas cītīgi izvērtējuši Rīgas Valdorfa skolas audzēkņi. Jāpiemin arī, ka triloģiju ilustrē šīs skolas audzēkņa Emīla Mozgas tušas zīmējumi: par šo veikumu jaunais mākslinieks 2018. gadā saņēma Jāņa Baltvilka bērnu literatūras balvu “Jaunaudze”.

Triloģijas pirmais romāns “Melnais akmens” klajā nāca šī gada februārī, otrs “Bēgšana no čūsku valstības” – maijā. Noslēdzot Latvijas jubilejas gadu, tiek izdota arī noslēdzošā grāmata “Asinis uz dzintara”. Visas triloģijas godināšanas svētki notiks 28. novembrī plkst. 16.00 Apgāda Zvaigzne ABC prezentāciju zālē K. Valdemāra ielā 6. Viesiem būs iespēja satikt grāmatas autoru un mākslinieku, gūt intriģējošu ieskatu sensvēstures sadzīvē, kā arī pavadīt laiku saviesīgās diskusijās.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem