E-grāmatu TOP 10, 2018. gada septembris

2018-10-04

Kad iestājies lietains un drēgns rudens, tā vien gribas ieritināties siltā segā un pavadīt laiku ar aromātisku tēju, šokolādi un labu lasāmvielu. Tūlīt uzzināsim, kuri ir bijuši Zvaigzne ABC e-grāmatu lasītāju iecienītākie darbi pagājušajā mēnesī, kad pamazām saules baudījumu pārņēma lietus lāšu pakšķi uz palodzes.

Vai atceraties, kā pirms dažiem gadiem lasītāji visā pasaulē aizgūtnēm dzīvoja līdzi Stefanijas Meieres “Krēslas” sērijai un tās galvenajiem varoņiem Bellai, Edvardam un Džeikobam? Šobrīd rakstnieces fani pievērsušies viņas jaunākajam darbam “Ķīmiķe” , kas septembrī ieņem populārākās e-grāmatas godpilno 1. vietu. “Ķīmiķe” ir aizraujošs trilleris, kura galvenā varone nemitīgi maina savu atrašanās vietu un pat vārdu, slēpjoties no bijušajiem kolēģiem, taču reiz pienāk brīdis, kad tieši viņi palūdz Džulianai-Krisai-Aleksai-Džesai-… veikt pēdējo uzdevumu. Vai pēc tam iestāsies miers un viņa varēs atgūt savu īsto vārdu?

Septembrī topa 2. vietā ierindojas Žana Pola Didjēlorāna romāns “Lasītājs vilcienā 6.27” . Šo darbu iekļāvām septembra e-grāmatu akcijā ar devīzi “Seši stāsti – viena pasaule”. Apjomā nelielais romāns lasītājus priecē ar neparasto sižetu un varoņiem, kā arī ar smalki izstrādātām detaļām, kurām ir būtiska loma sižeta pavērsienos vai nepieciešamās noskaņas radīšanā. Poētisks, dziļi izjusts, sirsnīgs – tāds ir Didjēlorāna darbs, kas rada ticību cilvēcei.

Sofijas Kinselas jaunākais romāns “Mana ne tik perfektā dzīve” savukārt ieņem topa 3. vietu. Romantiskā noskaņa un daudziem lasītājiem pazīstamo ainu uzburšana padara šo e-grāmatu par ideālu sabiedroto ceļojumos vai laiskos rudens vakaros. Laikā, kad itin bieži ar baltu skaudību raugāmies uz dzīvokļu, ēdienu, suņu un grāmatu perfektajām fotogrāfijām sociālajos tīklos, Kinsela liek aizdomāties par to, vai tiešām viss redzētais ir īsts?

Interesanti, ka tālākās septembra topa vietas ieņēmušas akcijas e-grāmatas. Ketrīnas Stoketas romāns “Kalpone” vēsta par dzīvi ASV 20. gadsimta 60. gados. Šī e-grāmata ir topa 4. vietā. Vietu zemāk atrodas Rabindranata Tagores darbs “Mājās un pasaulē” , kas savukārt atspoguļo dzīvi Indijā 20. gadsimta sākumā un kādu mīlas trijstūri. Tahira Šaha e-grāmata “Kalifa nams. Gads Kasablankā” ieņem 6. vietu. Šajā romānā lasītājs iepazīstas ar Maroku visā tās krāšņumā, taču pārsteigumu var sagādāt joprojām dzīvi uzturētās tautas tradīcijas, kas radījušas ne vienu vien pārpratumu arī darba autoram. Savukārt akcijas darbs “Gaisma okeānā” , kura autore ir M . L. Stedmena, ir septembra septītā populārākā e-grāmata. Tajā autore aizved lasītājus uz nomaļu Austrālijas salu, kurā jauns pāris sāk savu kopdzīvi pēc Pirmā pasaules kara. Kā laikmets un personīgās traģēdijas ietekmē cilvēkus? Kāda ir cena par uzticību un uzticēšanos? Vai piedošana ir iespējama? Šie ir tikai daži no jautājumiem, ar kuriem saskaras romāna varoņi un līdz ar viņiem – arī lasītāji.

Džona Grišama vārds komentārus neprasa, tāpēc arī nav pārsteigums, ka viņa kriminālromāns “Informators” ir septembra topa 8. vietā. Šoreiz darbība saistīta ar kāda kazino celtniecību, korumpētu tiesnesi, un, protams, ir iesaistīta arī mafija. Lasītājus gaida spraigi sižeta pavērsieni.

Tikpat straujus notikumu pavērsienus var sagaidīt vēl vienā kvalitatīvā detektīvstāstā – Roberta Galbraita sarakstītajā “Zīdtārpiņā” . Šeit privātdetektīvam Kormoranam Straikam kopā ar asistenti Robinu Ellakotu nākas atšķetināt rakstnieka Ouena Kvaina slepkavību, turklāt zinot, ka viņa nāvi ir vēlējies ne viens vien paziņa. Roberta Galbraita, kas ir Dž. K. Roulingas pseidonīms, darbs ieņem 9. vietu septembra e-grāmatu topā.

Džona Grīna jauniešu romāns “Mūsu zvaigžņu vaina” noslēdz topu, ieņemot 10. vietu. Lai gan piedzīvots neliels kritiens no augustā ieņemtās 8. vietas, tas joprojām ir lasītāju iecienīts. Tas ir aizkustinošs stāsts par nedziedināmi slimiem jauniešiem, kas rod spēku ikdienā un pat ikdienišķos sīkumos.

Ir klāt oktobra e-grāmatu akcija ar devīzi “Pa pēdām vēsturei”, kā arī ir publicētas jaunas e-grāmatas. Kuras būs oktobra populārākās e-grāmatas? Arī oktobra lietainās dienas paskries vēja spārniem, tāpēc nebūs ilgi jāgaida līdz nākamā mēneša topam. Pagaidām iesakām izvēlēties lieliskas e-grāmatas no bagātīgā Zvaigzne ABC darbu piedāvājuma un baudīt mierpilnus brīžus kopā ar labu lasāmvielu.

E-grāmatas var iegādāties
www.zvaigzne.lv
Apple iBooks

2018. gada augusta e-grāmatu TOP10 skaties šeit .

Iesaki draugiem