Romāns par īstu atklājumu Parīzē

2018-10-01

Amerikāņu rakstnieces Mišelas Geiblas romāna “Dzīvoklis Parīzē” darbība risinās divos laikos: mūsdienās un 19. gadsimta beigās, laikmetā, ko dēvē par Belle Époque. Tā pamatā ir patiesi notikumi – 2010. gadā Parīzē patiešām atrada dzīvokli ar nevienam nezināmu, miljoniem vērtu Džovanni Boldini gleznu, kurā attēlota reiz slavena kurtizāne Marta de Floriāna, un brīnišķīgām mēbelēm. Tas bija stāvējis neskarts septiņdesmit gadus...

Šis pavisam reālais stāsts pārtapis iztēles ceļojumā, kurā savijas divi laikmeti un divu aizrautīgu, gudru un talantīgu sieviešu likteņi, radot aizraujošu, romantisku vēstījumu par izvēlēm, mākslu radīt un mākslu valdzināt, mīlestību un aizmirstību.
No Ņujorkas uz Parīzi dodas Sotheby’s izsoļu nama eksperte Eiprila – tieši viņai uzticēts pārraudzīt, novērtēt un klasificēt visu dzīvoklī atrasto. Eiprila ir sajūsmā: nezināmas senlietas, Parīze... un iespēja pabūt tālumā no vīra, kurš tikko atzinies sānsolī. Parīze jauno sievieti sagaida ar krāšņiem pārsteigumiem. Dzīvoklis ir dārgumu pilns, ik lieta ir sena, vērtīga un interesanta, bet visvairāk Eiprilu sajūsmina atrastais portrets, kurā attēlota sieviete, un šīs pašas sievietes dienasgrāmatas, vaļsirdīga, asprātīga un šarmanta liecība par 19. gadsimta beigu Parīzi, Folies Bergère jautrajām meičām un lieliskajām izrādēm, māksliniekiem, aktieriem, rakstniekiem un citām slavenībām. Viņu vidū ir garlaicīgais mesjē Prusts, līksmie un talantīgie uzdzīvotāji Emīls Zolā, Edgars Degā un, protams, Džovanni Boldini, vīrs, kurš neganti ātri aizsvilstas dusmās, bet ir žilbinoši talantīgs portretists. Jā, un Žanna Igo... arī viņai te ir liela loma. Asprātīga un vaļsirdīga 19. gadsimta beigu Parīzes smalko aprindu hronika – tas būtu patiess atrasto dienasgrāmatu vērtējums!
Ātri vien Eiprila ir līdz ausīm iegrimusi interesantajos tekstos, bet dzīvoklī vēl ir ļoti daudz vērtīgu mantu, kuras jāsašķiro. Dzīvokļa mantinieku advokāts, mesjē Liks Tebo, šarmants un mūsdienīgs kungs, ir vienīgais, kas nopietni ieklausās Eiprilas idejās par to, kas darāms ar atrastajām vērtslietām, bet vienlaikus viņam ir arī ļoti uzstājīgs viedoklis par daudz ko citu, kas Eiprilai būtu vai nebūtu jādara. Tikmēr Eiprilas vīrs Trojs bauda labāko, ko sniedz ievērojama darījumu cilvēka dzīve: slēdz miljoniem vērtus līgumus, apmeklē ballītes, kur pludo dārgi dzērieni un magnātus lenc izsmalcināti skaistas un neganti apņēmīgas mūsdienu skaistules, un telefonsarunās apgalvo, ka ļoti ilgojas pēc sievas. Rit dienas, Eiprila arvien vairāk iejūtas Parīzē, tomēr viņai pietrūkst Troja. Bet Liks Tebo no sirds cenšas kliedēt Eiprilas drūmo garastāvokli. Vai tiešām Parīzē atrodamas īstās atbildes uz visiem dzīves jautājumiem? Lasiet romānu " Dzīvoklis Parīzē".

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Agija Krasta.

Iesaki draugiem