Pasaka kosmosā turpinās

2018-05-23

Kad 2012. gadā pasauli saviļņoja jaunās, tolaik tikai 28 gadus vecās amerikāņu rakstnieces Merisas Meijeres debijas romāns “Sindera” – pirmā daļa iecerētajā četru romānu ciklā “Mēness hronikas”, lasītāju atsaucība un kritikas atzinība šķita solām sērijai izcilus panākumus.

Laikam ritot, jāsecina, ka realitāte šīs prognozes ir pat pārspējusi, jo “Mēness hronikas”, kurām nu jau izdotas visas četras plānotās daļas, ir iekarojušas popularitāti visas pasaules jauniešu vidū un tulkotas daudzās valodās. Latviešu valodā pirmais romāns “Sindera” iznāca pagājušā gada vasarā, un nu tam seko arī otrā daļa “Skārleta” . Lasītāji, kas jau iemīļojuši autores radīto pasauli un tās neparastos varoņus, ar prieku var mesties spraigajā, aizraujošajā un ārkārtīgi baudāmajā stāsta turpinājumā.

Laikā, kad populārāko jauniešu romānu sarakstu virsotnes cits pēc cita iekaro arvien jauni fantāzijas un fantastikas žanru darbi, brīžiem šķiet, ka prasīgajai auditorijai būs grūti piedāvāt kaut ko pavisam jaunu un unikālu. Tomēr Merisai Meijerei tas ir izdevies, “Mēness hronikās” apbrīnojami organiski saaužot galvu reibinošu piedzīvojumu sižetu, neuzbāzīgi skaudru romantiku un klasisko pasaku motīvus. Tieši pēdējā “sastāvdaļa” padara autores darbus īpaši baudāmus ne tikai jauniešiem, bet arī citu paaudžu lasītājiem, kuri ar prieku saskatīs un atšifrēs fantastikas sižetā asprātīgi ievītās atsauces uz pasaku formulām, kuras visi labi pazīstam kopš bērnības.

Tiem, kas pārzina angļu valodu, norādi uz pirmā romāna “pasakaino” fonu sniedza jau grāmatas nosaukums “Sindera”, atsaucot atmiņā pasakas “Pelnrušķīte” anglisko nosaukumu “Cinderella”. Un patiesi, uzmanīgs lasītājs romānā saskatīs veikli iestrādātas paralēles starp pazīstamo Šarla Pero pasakas sižetu un romāna vēstījumu par tālā nākotnē Mēness karalistē dzīvojošo apņēmīgo bāreni Sinderu, kuras dzīvē tāpat ir gan balle pilī, gan princis, gan pazudusī kurpīte – tikai viss pasniegts modernā zinātniskās fantastikas žanra aspektā. Grūtāk būs uzminēt pasaku, kas kalpojusi par pamatu sērijas otrajai daļai “Skārleta”, taču arī šai grāmatā lasītāju vispirms valdzinās intriģējošais sižets. Tajā vienlaikus sekosim ne tikai Sinderai, kura pēc liktenīgās balles pilī nonākusi cietumā, bet arī jaunai varonei Skārletai, kura meklē pazudušo vecmāmiņu, bet savā ceļā sastop ar noslēpumu pēc noslēpuma – tostarp valdzinoši bīstamo ielu cīkstoni Vilku un kādu politisku intrigu, no kuras iznākuma, kā šķiet, atkarīgs visas Mēness karalistes liktenis...

Apgāds Zvaigzne ABC sarūpējis arī īpašu dāvanu tiem, kuriem iepazīšanās ar Mēness karalistes intrigām un noslēpumiem vēl priekšā – laikposmā no 21. maija līdz 17. jūnijam, iegādājoties abas pirmās sērijas grāmatas, grāmata “Sindera” lasītāja īpašumā nonāks par puscenu.



Pieejama arī e-grāmata.

Sēriju “Mēness hronikas” no angļu valodas tulkojusi Laura Dreiže, sagatavošanā atrodas arī trešā daļa “Kresa” un ceturtā daļa “Vintera”.

Iesaki draugiem