LNB, "Dienas grāmata" un "Zvaigzne ABC" Londonas grāmatu tirgū saņem "Starptautiskās izcilības balvas"

2018-04-13

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB), kā arī izdevniecības "Dienas grāmata" un "Zvaigzne ABC" otrdienas vakarā Londonas grāmatu tirgū katra savā kategorijā saņēma "Starptautisko izcilības balvu 2018".

LNB "Starptautisko izcilības balvu" saņēma kategorijā "Gada bibliotēka", konkurējot ar bibliotēkām no Norvēģijas, Dānijas un Brazīlijas.

"Dienas grāmata" "Starptautisko izcilības balvu" saņēma kategorijā "Baltijas valstu pieaugušo literatūras izdevējs", konkurējot ar "Zvaigzni ABC" un "Alma Littera" no Lietuvas.

Savukārt "Zvaigzne ABC", kura bija nominēta divās balvas kategorijās, tika pie titula "Baltijas valsts mācību grāmatu izdevējs", konkurējot ar izdevniecību "Avita Publishing" no Igaunijas un "Sviesa" no Lietuvas.

"Starptautiskajai izcilības balvai" no Latvijas bija nominēts arī apgāds "Liels un mazs" kategorijā "Baltijas valstu bērnu literatūras izdevējs".

Kā ziņots, Londonas grāmatu tirgus norisinās no 10.aprīļa līdz 12.aprīlim. Šajā gadā Baltijas rakstnieku delegāciju Londonā veido 12 atzīti rakstnieki, "kuri atspoguļo Igaunijas, Latvijas un Lietuvas augstāko sniegumu mūsdienu literatūrā". No Latvijas uz Londonu devušies autori Kārlis Vērdiņš, Luīze Pastore, Inga Ābele un Nora Ikstena.

"Londonas grāmatu tirgus kultūras programma būs viena no retajām iespējām vienkopus redzēt un dzirdēt Igaunijas, Latvijas un Lietuvas rakstniekus starptautisku nozares speciālistu auditorijas priekšā diskutējam ar kolēģiem - rakstniekiem no Lielbritānijas," rakstnieku dalību grāmatu tirgū iepriekš aprakstīja Konste.

Līdzās Latvijas autoriem Igauniju grāmatu tirgū pārstāv Mārja Kangro, Andrejs Ivanovs un Reins Rauds, bet Lietuvu - Toms Venclova , Undine Radzevičūte un Alvīds Šlepiks. Šo rakstnieku daiļrade kopā veido plašu literāro žanru klāstu, iekļaujot dzeju, bērnu literatūru un prozu, kā arī dramaturģiju un publicistiku.

Savukārt kā grāmatu tirgus "Dienas autori" Baltijas valstu rakstnieku delegāciju pārstāv pašmāju prozaiķe Ikstena, Igaunijas literāts Mikhels Muts un Lietuvas vēsturniece Kristina Sabaļauskaite.

Kultūras programmas pasākumi tirgus laikā norisinās tādās vietās kā Britu bibliotēka ("British Library") un Nacionālā dzejas bibliotēka ("National Poetry Library"), kur lasītājiem tiek dota iespēja satikt rakstniekus un piedalīties diskusijās.

Baltijas valstu kultūras programmu Lielbritānijas grāmatu gadatirgū izziņojusi Britu padome sadarbībā ar Igaunijas Literatūras centru, Latvijas Starptautisko rakstnieku un tulkotāju māju un Lietuvas Kultūras institūtu.

Platforma "Latvian Literature" veidota ar mērķi veicināt Latvijas literatūras un grāmatniecības atpazīstamību un eksportu ārvalstīs, nodrošināt starptautisku sadarbību ar izdevējiem, aģentiem, tulkotājiem un organizācijām, kā arī piedāvāt visa veida informāciju par Latvijas autoriem, grāmatām un jaunumiem nozarē.

Iesaki draugiem