Laimīgā meitene – spirgts mūsdienu romāns

2018-03-22

Melnā roze uz vāka un spilgtais apgalvojums “New York Times bestsellers” jaunās amerikāņu rakstnieces Džesikas Nollas romānam “Laimīgā meitene” (“Luckiest Girl Alive”) pievērš tūlītēju uzmanību, taču nerada priekšstatu, par ko būs šī grāmata.

Viens gan ir skaidrs uzreiz – romāna darbība risinās mūsdienās. Interesanti, ka romāna izdošanas tiesības jau iegādājušies vairāk nekā 30 valstu izdevēji, bet ekranizēšanas tiesības ieguvusi Rīza Viterspūna un Lionsgate producentu grupa.

“Laimīgā meitene” ir vairākslāņu darbs, kura medaini saldā un vilinoši skaistā virskārta kalpo tikai kā aicinājums un ievads kādas jaunas sievietes dzīvē. Jo, būsim godīgi, cik interesanti gan ir lasīt par jaunu, veiksmīgu žurnālisti, kura turklāt saderinājusies ar visādā ziņā atbilstošu jaunu cilvēku no labas, godājamas un ļoti bagātas ģimenes? Tieši tāda Anija ir grāmatas pašā sākumā, jo viņai ir viss, par ko varētu sapņot: prestižs darbs, izteiksmīga figūra, dizaineru radīti tērpi un mīlošs līgavainis. Tas, ka Anijas dzīve vienmēr nav bijusi tik spoža, nāk gaismā pamazām, bet pagātnei īsti nav nozīmes Anijas tagadējā dzīvē. Viņa ir uzvarējusi pagātni. Viņa ir laimīga.

Tomēr ir naktis, kad Anija nevar aizmigt. Ir dienas, kad viņa nerod mieru. Ir rīti, kad nepalīdz pat Lūka siltie apskāvieni... Un vienā tādā brīdī Aniju uzmeklē dokumentālā kino grupa, aicinot “laimīgo meiteni” dalīties atmiņās par kādu senu notikumu prestižajā Bredlijas skolā. Tā ir Anijas lielā iespēja vēlreiz atgriezties pagātnē un pierādīt ikvienam, to skaitā sev, cik ļoti viņas dzīve ir mainījusies. Anija pat ļaus filmēšanas grupai iemūžināt savas greznās kāzas kā galīgo apliecinājumu piedzīvotajām pārvērtībām.

Gatavošanās filmēšanai satrauc Aniju arvien vairāk, un maz pamazām lasītājs var ielūkoties notikumos, kurus jaunā sieviete cerējusi aizmirst. Lappusi pēc lappuses atklājas arvien jaunas nianses, un autorei kopā ar Aniju ļoti labi izdodas lasītāju vairākas reizes aizvest pa viltus atmiņu takām. Ir brīži, kad “Laimīgā meitene” sasniedz īstu trillera spraigumu, tomēr galvenais šajā grāmatā nav spriedze, bet ielūkošanās aiz daudzkārtainajām maskām, kuras sev pielāgo daudzi veiksmīgi cilvēki. Psiholoģiski smalki būvētais romāns atklāj tādas nedrošības dzelmes, kurās sacēlusies vētra var nonāvēt visu dzīvo daudzu jūdžu attālumā... vai vismaz sašūpot vairākas dzīves līdz nepazīšanai. Tas, ko mēs noklusējam, šķiet bīstamāks par to, ko esam gatavi atklāt. Līdz brīdim, kad emociju pali sagrauj ikvienu prāta celto aizsprostu un nevaldāma straume aizrauj sevī ikdienu, samaļot un aizskalojot to. Kaut kad vēlāk palu ūdeņi izdzīvojušos izmetīs krastā, un tikai no viņiem pašiem būs atkarīgs, kādu viņi pēc tā visa būvēs savu jauno dzīvi. Kas tad darīs laimīgu laimīgo meiteni?

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Ligita Lukstraupe.

Iesaki draugiem