Karīnas Račko romāna "Debesis pelnos" atvēršanas svētki 7. martā

2018-02-27

Fakts, ka pagājušā gada nogalē Latvijas pārdotāko grāmatu sarakstu virsotnēs negaidot uzlidoja nevienam nezināmas autores Karīnas Račko romantiski erotiskais romāns “Saplēstās mežģīnes”, sabiedrībā raisīja tik aktīvas diskusijas par literatūru, kādas jau daudzus gadus nebija izprovocējis neviens latviešu autora darbs.

Par jaunās zobārstes debijas romānu vētraini debatēja sociālajos tīklos un interneta portālos, intervijas ar autori regulāri parādījās televīzijas un radio raidījumos un preses izdevumu lappusēs, krasi atšķirīgas atsauksmes par romānu sniedza rakstnieki, kritiķi, blogeri un citi grāmatu vērtētāji, bet tostarp pārdoto grāmatas eksemplāru skaits sasniedza Latvijai gluži astronomisku skaitli – vairāk nekā 10 000 tūkstošus eksemplāru nepilnu triju mēnešu laikā. Kamēr daļa sabiedrības “Saplēsto mežģīņu” fenomenu nešauboties apzīmēja ar mīnuszīmi, tikmēr neskaitāmu lasītāju atzinība autorei un viņas darbam bija teikusi viennozīmīgu “jā”.

Tagad interesentiem ir iespēja vērtēt, vai Karīnas Račko panākumu stāsts ir bijis tikai vienreizējs uzzibsnījums vai tam paredzams turpinājums, jo pirms nedēļas dienasgaismu ieraudzījis autores otrais romāns “Debesis pelnos”. Tomēr jau pirmie dati liecina, ka lasītāju atsaucība nav gājusi mazumā, jo jau pirmajā pārdošanas nedēļā savu īpašnieku atraduši jau 2500 jaunā romāna eksemplāru, un arī Ķīpsalas grāmatu izstādē, kas norisinājās februāra pēdējā nedēļas nogalē, “Debesis pelnos” bija visvairāk pirkto grāmatu vidū. Izstādes laikā Račko romānu kontekstā norisinājās arī publiska diskusija par erotiskā romāna popularitāti, kas piesaistīja plašu uzmanību.



Tiem, kas lasījuši “Saplēstās mežģīnes”, Karīnas Račko jaunā romāna sižets nesagādās īpašus pārsteigumus, jo rakstniece izmantojusi līdzīgu fabulu, kas bieži atkārtojas arī pasaules slavenāko romantiski erotisko romānu autoru darbos. Jauna sieviete Vanesa no laukiem atbraukusi studēt Rīgā un, paralēli strādājot par viesmīli kafejnīcā, lolo sapni kļūt par žurnālisti, savukārt veiksmīgais uzņēmējs Stefans ārēji ir laimes luteklis – turīgs ekskluzīvu viesnīcu ķēdes īpašnieks un izskatīgs sieviešu mīlulis – taču sirdī nes pagātnes traumu, kas neļauj viņam dibināt noturīgas attiecības ne ar vienu sievieti. Nejaušas tikšanās iespaidā – bet galvenokārt tādēļ, ka Vanesa atšķirībā no daudzām citām necenšas Stefanu apburt – starp abiem uzdzirksteļo ne tikai spēcīga fiziska kaisle, bet arī patiesa vēlme izprast vienam otru, sadziedēt abu dziļi slēptās dvēseles brūces un kopīgi atrast tik ļoti banalizēto, bet faktiski visiem tik svarīgo īsto mīlestību. Taču abu kopējais ceļš izrādīsies daudz sarežģītāks, nekā Vanesa un Stefans var iedomāties, jo ne vienmēr apkārtējie uz divu cilvēku laimi spēj noraudzīties bez skaudības un intrigām... Romānā savijas psiholoģiska trillera motīvi, detektīvlīnija un romantisks stāstījums, kurā netrūkst kaislīgu un šokējoši atklātu epizožu – tas viss padara “Debesis pelnos” par lielisku lasāmvielu atpūtai un izklaidei.



Romāna “Debesis pelnos” atvēršanas svētki notiks 7. martā plkst. 17.00 Apgāda Zvaigzne ABC prezentāciju zālē K. Valdemāra ielā 6.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem