Leļļu teātrī top izrāde par žurkulēniem "Koko un Riko" - bez teksta un perkusiju ritmos

2017-08-28

Tuvojoties septembrim, Latvijas Leļļu teātris gatavojas pirmajai šīs sezonas pirmizrādei – pēc latviešu rakstnieces Evijas Gulbes stāstu motīviem radītajam iestudējumam par divu žurkulēnu piedzīvojumiem "Koko un Riko".

Izrādi neparastā, ritmiski skanīgā manierē veido teātra galvenais režisors Ģirts Šolis, kurš savā interpretācijā nolēmis atteikties no cilvēku valodas, dodot vietu unikālu instrumentu skaņām un īstai žurku valodai.

Izrāde pie skatītājiem nonāks 10. septembrī, un, kā brīdina režisors, var sagādāt neparedzamus muzikālus impulsus mazajiem skatītājiem.

"Šis mums visiem ir liels, radošs izaicinājums. Kopā ar žurkulēniem nokāpsim mājas pagrabā, kur mūs visus gaidīs ļoti neparasta, bet aizraujoša pasaule. Izrādē Koko un Riko piedzīvojumus un nedarbus pavadīs dzīvā mūzika un apskaņošana, bet žurku ģimene saziņai izmantos pati savu valodu, kas būs saprotama visu tautību skatītājiem. Pašlaik esam radošā procesa vidū, jo kopā ar aktieriem ir jāatrod interesantākais un saprotamākais veids, kā stāstu padarīt nolasāmu. Bet, ja kāds vecāks baidās, ka bez teksta nekas nebūs saprotams, var paskatīties, cik no multenēm, kuras bērni skatās, patiesībā izmanto ļoti maz vai nemaz vārdu – tas nav nekas neparasts.

Mūsu gadījumā neparasta ir tieši muzikālā daļa, kas mums pašiem jau tagad ļoti patīk, un ticam, ka iedvesmos arī mazos skatītājus. Ar vienu gan jārēķinās – bērni uz šādiem radošiem impulsiem pavelkas ātri, un, visticamāk, redzēto gribēs atkārtot arī mājās. Ja tā notiks, izrāde būs izdevusies," stāsta izrādes režisors.

Evijas Gulbes grāmatas par "Koko un Riko" ar Lindas Lošinas ilustrācijām, pēc kuru motīviem veidota izrāde, izdevis Apgāds Zvaigzne ABC. Stundu pirms pirmizrādes teātrī gaidāms vēl viens nozīmīgs notikums – tiks atvērta nu jau trešā šīs sērijas grāmata – "Koko un Riko uzvedas kā eņģelīši". Pirmizrādes apmeklētājiem būs iespēja piedalīties grāmatas prezentācijā, kā arī interesantās aktivitātēs un konkursos, kas norisināsies teātra Lielās zāles foajē.

Izrādes radošajā komandā režisors Ģirts Šolis pulcinājis ne tikai grāmatas autori un ilustratori, bet arī leļļu mākslinieci Anitu Znutiņu-Šēvi, scenogrāfu Oskaru Dreģi, mūzikas autoru Miku Frišfeldu, kā arī aktierus – Daci Vītolu, Lienīti Osipovu, Arnitu Jaunzemi, Anriju Sirmo un Pēteri Galviņu.

Tuvākās izrādes 10., 15. un 30. septembrī.
Leļļu teātra mājas lapa

Iesaki draugiem