Izcila grāmata par dzīvi – “Kafejnīca KĀPĒC”

2017-08-03

Apgādā Zvaigzne ABC iznākusi Džona Strelecka grāmata “Kafejnīca KĀPĒC”, kas pasaulē jau nodēvēta par “Alķīmiķi” 21. gadsimtam – vienkāršs stāsts, kurš sniedz atbildes uz nozīmīgākajiem dzīves jautājumiem.

“It kā dzīvē viss ir kārtībā. Ir darbs normālā uzņēmumā, karjeras iespējas – ko vēl vairāk var vēlēties! Bet vai tas tiešām ir vienīgais, ko vērts gaidīt no dzīves? Vai tu patiešām esi laimīgs?” Šādas pārdomas raisās grāmatas varoņa Džona prātā, dodoties atvaļinājumā. Braucot viņš apmaldās un iegriežas kādā ceļmalas kafejnīcā atpūsties un noskaidrot tālāko ceļu. No šī brīža brīvdienu brauciens izvēršas pavisam citādi nekā plānots. Kas ir tik īpašs kafejnīcā “KĀPĒC”? Šķiet parasta ēstuve ceļa malā, bet tās ēdienkartē ir trīs jautājumi: “Kāpēc tu šeit esi? Vai tev ir bail no nāves? Vai tu dzīvē jūti piepildījumu?” Kopā ar kafejnīcā sastaptajiem cilvēkiem Džons sāk meklēt atbildes. Interesanti, ka gluži nevilšus šajos meklējumos iesaistās arī grāmatas lasītājs.

Stāsta vērta ir arī pati grāmatas tapšana: autors ar panākumiem strādāja konsultēšanas firmā un dzīvoja “normālu dzīvi”. Taču uzņēmums sašaurināja savu darbību un atlaida daudzus darbiniekus, tostarp arī Džonu. Divas nedēļas pirms kāzām... Apspriedušies, abi ar līgavu nolēma laisties dēkā – automašīnā apceļot pasauli, dienā netērējot vairāk par 40 dolāriem – un mājās atgriezās gadu vēlāk. Uzņēmums uzaicināja Džonu atpakaļ darbā. Tā kā nauda bija iztērēta, viņš piekrita. Reiz, lidmašīnā atgriežoties no komandējuma, Džonam prātā iešāvās doma: “Ko tu tagad atbildētu uz jautājumu, kāda ir dzīves jēga?” Viņš sāka pierakstīt iespējamās atbildes, taču nākamajā dienā kājas pašas aiznesa līdz datoram un pirksti sāka sparīgi dejot pa klaviatūras taustiņiem. Džons turpināja rakstīt 21 dienu – ne īsti apzinoties, ko raksta, ne pārlasot iepriekšējā dienā uzrakstīto. Visai sirreāla pieredze! Tā tapa grāmata “Kafejnīca KĀPĒC” . Pirmo reizi to izdeva pats Džons Streleckis 2003. gadā ar nosaukumu “Kafejnīca “Kāpēc tu esi šeit””. Lasītājiem grāmatas skaidrais vēstījums ļoti patika, un viņš pārdeva vairākus desmitus tūkstošus eksemplāru.

Tomēr pasaules slavu un ilggadīgu gozēšanos bestselleru topos grāmata ieguva tikai pēc tam, kad 2009. gadā to izdeva Francijā. Tagad Džonu Strelecki pazīst visā pasaulē un min līdzās tādiem cilvēkiem kā Opra Vinfrija, Veins Daijers un Dīpaks Čopra. Viņš nominēts par ietekmīgu mūsdienu domas veidotāju vadības un personiskās attīstības jomā.

No angļu valodas tulkojusi Inta Ivanovska.

Iesaki draugiem