Skaists, turklāt tik izcili dzied!

2017-01-17

“Tenors nav būtne no šīs pasaules, bet gan pasaule pati par sevi,” – tā deviņpadsmitajā gadsimtā rakstīja franču komponists Hektors Berliozs.

Vācu žurnālists un rakstnieks Tomass Foigts jauniznākušajā grāmatā “Tenors Jonass Kaufmans” apkopojis materiālus par šobrīd pasaulē visvairāk pieprasīto tenoru Jonasu Kaufmanu – gan intervijas, gan aprakstus, vienlaikus parādot cik ļoti beidzamajos simt gados mainījusies publikas attieksme un pat prasības pret operu un operdziedātājiem.

Ievadvārdus grāmatai rakstījis Plasido Domingo, atzīstot, ka Jonasu Kaufmanu vērtē ļoti augstu – gan kā dziedātāju, gan kā cilvēku. Operas megazvaigžņu vidū Jonass Kaufmans jau gadiem ieņem izcilu vietu. Viņš ir dziedājis teju visos lielākajos pasaules operteātros, uzstājies kopā ar neskaitāmām citām mūsdienu opermūzikas zvaigznēm. Jonass Kaufmans grāmatā parādīts vispusīgi un interesanti, no pašas bērnības un zēna pirmā operas apmeklējuma līdz pat šodienai, kad vienu J. Kaufmana uzstāšanos tiešraidē vēro miljoniem cilvēku. Grāmatā dziedātājs stāsta par savas profesijas gaišajām un tumšajām pusēm, dalās pārdomās par teātra režiju, menedžmentu un medijiem, darbu ierakstu studijā, attieksmi pret Verdi un Vāgneru, darbu skaņufilmu ērā, tenoru hitiem, lomām un darba pie to izstrādes un vēl daudz ko citu. Starp nopietnām atziņām Jonass Kaufmans min arī gadījumus, kas plašākai publikai nav tikuši zināmi – kā reiz Zalcburgas festivālā dublējis kolēģi, kuram izrādes vidū pazudusi balss, kā “Traviatas” izrādē Metropoliten operā no lampu drudža atbrīvojies ārkārtīgi netradicionālā veidā, atklāj arī mazāk zināmas personīgās dzīves lappusītes. Grāmatas beigās ir dziedātāja radošā biogrāfija, diskogrāfija un lomu saraksts, kā arī autora un intervētāju biogrāfijas.

Jonass Kaufmans ir kļuvis par zvaigzni arī ārpus klasiskās mūzikas skatuves. Pasaulē plaši pieprasītais tenors ar neatkārtojami skaisto balsi un aktiermākslu aizkustina katru reizi no jauna – vai tā būtu operas skatuve, koncertzāle vai uzstāšanās televīzijā. Iespējams, tas ir tāpēc, ka Jonass Kaufmans ir ne vien izcils tenors ar žilbinošu ārieni, bet viņam piemīt arī patiesa aktiermeistarība. Par to gan pats mākslinieks izsakās vienkārši: “Visas jūtas, kuras ir jāpauž uz skatuves vai dziesmu vakaros, galu galā ir jānes sevī pašā.”

Pieejama arī e-grāmata.

No vācu valodas tulkojusi Vija Ozola.

Iesaki draugiem