Skolasbērnu palaidnības jautrās grāmatās

2016-12-22

Somu rakstnieks Timo Parvela pats ir bijis gan skolnieks, gan – vēlāk – arī skolotājs, iespējams, tāpēc viņa bērnu grāmatas ir tik viegli un priecīgi lasāmas.

“Ella un draugi” un “Pauls raksta blogu” jau izpelnījušās ne vien somu, bet arī daudzu citu tautu lasītāju mīlestību, abas iznākušas arī latviešu valodā. Nule tām pievienojusies grāmata “Ella un draugi 2” , kur sastopam tos pašus palaidnīgos skolasbērnus, kā arī blēņdaru skolotāju.

Pirmā klase ir laimīgi pabeigta, sākušās vasaras brīvdienas un daudzi bērni dodas uz vasaras nometni. Liels ir bērnu prieks un pārsteigums, nometnē sastopot savu mīļo skolotāju! Nez kāpēc skolotājs meklē iemeslus, lai nometni pamestu, bet Ella, Pauls un pārējie ir gatavi parūpēties, lai skolotājs justos labi. Ātri vien dzimst daži plāni, cits par citu lieliskāks, un lasītājs kopā ar skolotāju var brīnīties vien, cik radoši un izdomas bagāti var būt tādi mazi mīļi bērniņi. Viņi izgudro un atklāj sazvērestības, mācās putnu dziesmas un aicina skolotāju uz randiņu ar aunu. Tā laiks nometnē paiet nemanot, vasara beidzas un sākas mācības otrajā klasē.

Otrās klases bērni jau ir daudz zinošāki par pirmīšiem, kādi viņi bija vēl pērn, lai gan izrādās, ka otrā klase (par lielu vilšanos Paulam un citiem) nav augstskola un arī algu skolēniem nemaksā. Visi ir gatavi apgūt jaunas zinības, arī skolotājs. Ja Ella dzirdējusi pareizi, vienu no jaunajiem ļoti interesantajiem mācību priekšmetiem sauc “īsta neraža”, un tā laikā skolotājs dabū pirmskonkursa lampu drudzi. Mācību gadam turpinoties, Pauls piesaka atbildēšanas streiku, skolas direktorei tiek piešķirta diskvalifikāciju uz mūžu un notiek vēl visādas interesantas lietas. Klasē ierodas jauns skolēns, kurš iekausta pilnīgi visus, izņemot Paulu, un visiem ātri vien top skaidrs, kāpēc – Kauslis, visdrīzāk, ir no citas planētas, jo arī viņa vecāki ir ļoti savādi. Iespējams pat, ka šie citplanētieši patiesībā ir cilvēkēdāji...

Un, lai gan skolotājs ir kategoriski “pret”, visa otrā klase kopā ar policistiem un ugunsdzēsējiem apmeklē nakts skolu, kur sastopas ar vairākiem īpaši baisiem spokiem.



Vārdu sakot, skolā viss ir pa vecam! Jāatzīmē, ka Timo Parvelas bērnu grāmatas ļoti patīk arī bērnu vecākiem, pēc pirmās grāmatas “Ella un draugi” iznākšanas tieši vecāki sociālajos tīklos aktīvi dalījās ar stāstiem par to, kā lasīdami par Ellu, smējušies vārda tiešā nozīmē līdz asarām! Un smieties, kā zināms, ir veselīgi!

Pieejama arī e-grāmata.

No somu valodas tulkojusi Ingrīda Peldekse.

Iesaki draugiem