Attiecības kā izaugsmes iespēja

2016-09-13

Apgāda Zvaigzne ABC prezentāciju zālē 21. septembrī pulksten 17.00 notiks dzimšanas dienas svinības Jura Rubeņa grāmatai “Viņa un Viņš. Mīlestība. Attiecības. Sekss”.

Mēs visi cits ar citu atrodamies visdažādākā veida attiecībās. Ļoti īpašas ir attiecības ar mīļoto cilvēku. Visbiežāk tieši mīlestības attiecību dēļ nonākam pie secinājuma, ka kaut kam ir jāmainās. Un, kas ir vēl trakāk – jāmainās pašam, nevis jāmaina otrs! Pārāk grūti? Varbūt atteikties no attiecībām? Taču tikai caur attiecībām cilvēks kā spogulī ierauga pats sevi un savas nepilnības. Patiešām nopietni par sevi sākam domāt, kad satiekam sev nozīmīgu cilvēku.

Jura Rubeņa grāmata "Viņa un viņš" tapusi lēni, sešu gadu laikā. Taču tās “mērķis nav bijis rāma un “pareiza” atbilžu grāmata”. Tas drīzāk ir autora pieredzes un atziņu pieraksts, cenšoties saprast sevi un attiecību dziļumus. Juris Rubenis atklāj, ka vēloties kļūt par ceļabiedru lasītājiem un kopā mācīties dzīvot. Aplūkojot grāmatā gan seksualitāti un garīgumu, gan laulību un šķiršanos, gan sievietes un vīrieša iniciāciju, gan cilvēka ego, produktīvu pazemību un vajadzību pēc piedošanas, gan arī daudzus citus jautājumus, autors ļauj n oticēt ilgstošu un kvalitatīvu attiecību iespējai. Viņš motivē izvērtēt esošās attiecības un atklāt to potenciālu. Tos, kuru attiecības pagātnē nav izdevušās, grāmata iedrošina mēģināt vēlreiz, bet šoreiz citādāk.

Dr. theol. Juris Rubenis ir viens no Latvijā ļoti respektētiem teologiem. Būdams mācītājs, Juris Rubenis ir salaulājis tūkstošiem mīlestības spārnotu pāru un bijis pastorāls padomdevējs tikpat daudziem tūkstošiem pāru attiecību krīzē. Grāmatas ievadā viņš saka: “Esmu sev jautājis: kāpēc cilvēki, kuriem ir tik daudzas iespējas veidot skaistu kopīgo dzīvi, tik stūrgalvīgi, kurli un akli paši savu dzīvi sagrauj? Kāpēc cilvēkiem, kas savas izpratnes robežās vēlas attiecības saglabāt, tas tomēr neizdodas?” Izrādās, ka attiecību sākumā neviens tām nav gatavs. Izrādās, ka mīlestības attiecības nesākas ar dziļumu, bet gan ar seklumu. Dziļuma atklāšanai ir vajadzīgs laiks. Viens no Jura Rubeņa skolotājiem Niklauss Brančens no Lasāla Institūta Šveicē saka: “Jebkuras dziļas attiecības prasa no mums darbu mūža garumā. Ja šis darbs netiek paveikts, attiecības kļūst virspusējas vai galu galā beidzas. Juris Rubenis parāda, kā nezaudēt drosmi pacietīgā savstarpējo attiecību darbā. Varu tikai ieteikt izlasīt šo grāmatu.”

Grāmata nav tikai teorētisks apcerējums. Tā ir koša, krāsaina un daudzpusīga – kā pašas attiecības. Lai lasītāju sapurinātu, nomierinātu, iedvesmotu un aktivizētu, Juris Rubenis savu tekstu ir ilustrējis un papildinājis ar brīnišķīgām īpaši šim nolūkam radītām Lindas Daņiļevskas gleznām, ar Māra Subača zīmējumiem un pasakām, ar ekskursiem citu domātāju – savu skolotāju – atziņās un pat ar vingrinājumiem. “Tāpēc grāmata rosina domāt par to, ko Cilvēks var sniegt Cilvēkam, draugs – draugam, vīrietis – sievietei un sieviete ─ vīrietim,” saka Ojārs Spārītis, LMA profesors un Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem