Septembrī visā pasaulē atzīmē britu rakstnieka Roalda Dāla 100 gadu jubileju

2016-09-06

No 6. līdz 30. septembrim iegādājies jebkuru Roalda Dāla grāmatu un dāvanā saņem darbošanās grāmatiņu visai ģimenei!

13. septembrī  100 gadu jubileju svinētu pazīstamais norvēģu izcelsmes britu rakstnieks Roalds Dāls (Roald Dahl, 1916. gada 13. septembris – 1990. gada 23. novembris) – viņš ir radījis visā pasaulē iemīļotās bērnu grāmatas: “LDM” – par Lielo Draudzīgo Milzi un vientuļo Sofiju, “Čārlijs un šokolādes fabrika” un “Čārlijs un Lielais Stikla gaisakuģis” par zinātkāro un veiksmīgo puisēnu Čārliju un šokolādes fabrikas īpašnieku Villiju Vonku, “Matilde” par mazo lasītkāro meitenīti Matildi, viņas dīvainajiem vecākiem, neganto skolas direktori un jauko skolotāju, mazliet biedējošo grāmatu “Raganas” un citus arī latviešu lasītājiem jau labi zināmus darbus.

Pirmā bērnu grāmata, ko Roalds Dāls sarakstīja tālajā 1943. gadā, saucās “Gremlini” un tā stāstīja par maziem, ķēmīgiem radījumiem, kuri dara visādas blēņas. Ideja par šo grāmatu R. Dālam radās, dienot Karaliskajos Gaisa spēkos (starp citu, viņš bija arī ļoti veiksmīgs kara lidotājs, kurš pat izdzīvoja smagā lidmašīnas katastrofā!) – aizņemoties mazās ērmīgās būtnes no lidotāju folkloras, jo Gaisa spēkos bija pieņemts gremlinus vainot visās ķibelēs, kas gadījās lidmašīnām. Nedaudz vēlāk šai grāmatai pievienojās citas, pamazām izstrādājoties noteiktam “rakstnieka rokrakstam”. Parasti R. Dāla grāmatu galvenie varoņi ir bērni, kuriem dara pāri cietsirdīgi, nesaprotoši un reizēm pat vienkārši ļauni pieaugušie. Par laimi, tuvumā parasti ir arī kāds labais varonis, kurš bērniem palīdz tikt galā ar grūtībām un beigās visi ir apmierināti un priecīgi. R. Dāla grāmatas raksturo brīnišķīga valoda, piebārstīta ar dažādiem jaundarinātiem vārdiem, kuriem par pamatu tiek ņemti gan īsti vārdi, gan bērnu izsaucieni – tas, protams, sagādā grūtības tulkotājiem, bet dara prieku mazajiem lasītājiem. Lūk, Roalda Dāla rakstnieka moto, viņa varoņu – skolotājas Dženijas Hanijas jaunkundzes un mazās Matildes dialogā:
“- Vai tu domā, ka visās bērnu grāmatās ir jābūt kaut kam smieklīgam?
- Jā, teica Matilde. - Bērni nav tik nopietni kā pieaugušie, un viņiem patīk smieties.”

Par godu šai jubilejai vairākas latviešu valodā izdotās Roalda Dāla grāmatas tikušas pie jauniem vāciņiem un vēl šī gada laikā gaidāmi vairāki līdz šim latviešu valodā neizdoti Roalda Dāla darbi. Bet visu septembra mēnesi Zvaigznes grāmatnīcās, pērkot kādu no Roalda Dāla grāmatām, dāvanā saņemsiet darbošanās grāmatiņu visai ģimenei – spēles, mīklas un atjautības uzdevumus par R. Dāla darbiem un to varoņiem.

Iesaki draugiem