Kas vieno Lūsindas Railijas romānu un Kristus Pestītāja statuju Riodežaneiro?

2016-08-10

2016. gada Vasaras olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro vispazīstamākais objekts pilsētas ainavā ir milzīgā Kristus Pestītāja statuja.

Fascinējošie stāsti par šīs statujas tapšanu ir izlasāmi starptautiskā bestsellerā – Lūsindas Railijas romānā “Septiņas māsas” .


Ideja izveidot šo skulptūru radās 20. gadsimta 20. gados, kad Katoliskā Baznīca vēlējās apvienot Brazīlijas tautu pēc Pirmā pasaules kara un pasargāt to no arvien intensīvākajām Eiropas reliģiskajām vēsmām. Puse naudas statujas tapšanai tika saziedota nedēļas laikā, un tika pieņemts lēmums to novietot 710 metru augstā Korkovado kalna virsotnē – šis kalns slejas virs Riodežaneiro.

Statujas dizainu veidoja inženieris Heitors da Silva Kosta; viņš arī devās uz Parīzi, lai lūgtu skulptūras galvu un rokas izgatavot Polam Landovskim – pazīstamam franču-poļu izcelsmes art deco stila skulptoram.
Skulptūras rokas tika veidotas pēc sievietes roku parauga. Vairākus desmitus gadu tika uzskatīts, ka šo roku modelis ir bijušas slavenas brazīliešu pianistes rokas, bet uz savas nāves gultas viņa to noliedza. Šobrīd neviens nezina roku modeļa patieso izcelsmi. Lūsinda Railija romānā “Septiņas māsas” ap šo noslēpumu savij dramatisku mīlas stāstu.
Skulpturālo modeļu atlējumi tika vesti atpakaļ uz Brazīliju, un tur tapa 30 metrus augstā un 28 metrus platā betona statuja, kas sver 1145 tonnas.
Parīzē Heitors da Silva Kosta bija ievērojis strūklakas, kuras rotā flīzīšu mozaīkas. Ar šo pašu metodi tika papildināta jaunā statuja, veidojot tādu ārpuses pārklājumu, kas varētu izturēt laika un klimatisko apstākļu izraisīto eroziju. Riodežaneiro sabiedrības dāmas labprātīgi ziedoja savu laiku, lai statuju viscaur noklātu ar trijstūrveida ziepjakmens flīzītēm; daudzas uz flīzīšu aizmugures rakstīja savu mīļoto un tuvinieku vārdus vai dzeju. Visas šīs flīzītes joprojām atrodas savā vietā.
Statuja tika oficiāli atklāta 1931. gadā pēc 4 gadu būvniecības darba. Šobrīd to pazīst kā vienu no septiņiem modernās pasaules brīnumiem.

Piezīme: atšķirībā no Brīvības statujas ASV, šī skulptūra nav Francijas dāvana, kaut gan daudzi tā uzskata.
“Septiņas māsas” ir pirmā grāmata bestselleru ciklā, kas alegoriski balstās uz mītiem par Septiņu māsu zvaigznāju. Patlaban tiek izsolītas tiesības pēc grāmatu cikla motīviem uzņemt daudzsēriju Holivudas televīzijas filmu.

Iesaki draugiem