Piedzīvojumiem bagāts stāsts par drosmi, draudzību un cīņu starp labo un ļauno

2016-05-24

Strauji tuvojas skolēnu vasaras brīvlaiks, kad vairāk laika iespējams pavadīt kopā ar draugiem, kārtīgi atpūsties no mācībām un garām stundām skolas solā. Varbūt vēlaties doties aizraujošā piedzīvojumā uz brīnumaino Elizandriju?

Tajā slejas augsti, no bambusa celti debesskrāpji, debesīs dūc ar tvaiku dzīti lidaparāti un līdzās dzīvo un strādā gan cilvēki, gan dzīvnieki, atjautīgi izgudrotāji. Tāda šī pilsēta mūsu acīm paveras jaunajā bērnu grāmatā “Nindzja Timijs un nozagtie smiekli” , kuras autors ir zviedru izcelsmes Holivudas koncepta dizainers Henriks Tamms, kurš atveidojis arī lielisko Šreka un Nārnijas pasauli.

Iepazīstieties: Timijs – neparasti izveicīgs un izlēmīgs kaķis, Simons – itin glīts, stilīgs ūdeļpuika, brāļi Jaspers un Kaspers – sivēni ar izcilām matemātiķu spējām. Draugus sastopam Elizandrijas ielās, stiepjot savu jaunāko izgudroto ierīci uz tirgu, kur viņi cer to izdevīgi pārdot. Taču ceļā viņiem uzbrūk negantie mežarukši Gribļi, un mazajiem dzīvnieciņiem jāglābjas bēgot. Izrādās, viņi nav vienīgie ļaundaru upuri. Pilsētā tiek nolaupīti bērni, kas pēc laiciņa gan atkal atrodas, bet... vairs nespēj smieties. Kam gan vajadzīga mazuļu ķiķināšana, spurdzieni un gaviles? Lai stātos pretim Gribļiem un līdzīgām bandām, kas sēj bailes pilsētā un dara pāri vājākajiem, Timijs kopā ar biedriem kļūst par labajiem nindzjām un īstiem varoņiem. Viņiem palīgā nāk divi jauniegūti draugi – rotaļlietu meistars Alfrēds un burvīgā pilote kaķenīte Floresa, lai kopīgiem spēkiem glābtu apdraudētos pilsētniekus.

Grāmatas nosaukums, iespējams, atsauks atmiņā par klasiku kļuvušo Džeimsa Krisa darbu “Tims Tālers jeb Pārdotie smiekli”. Tajā gan Tims pats pārdod savus smieklus apmaiņā pret veiksmi derībās un zēnam nākas noiet garu ceļu, līdz viņš saprot, ka smiekli – tā ir cilvēka dvēsele. Arī šajā grāmatā var nojaust, ka ļaunajam Zilajam Trusim ir nepieciešami bērnu smiekli, – bez tiem viņš ir tikai mehāniska rotaļlieta bez sirds un dvēseles.



Aizraujošos notikumus pats autors bagātīgi iedzīvinājis krāšņās, filmas kadriem līdzīgās ilustrācijās. Tā paredzēta galvenokārt 7–12 gadus veciem zēniem un meitenēm, bet arī jaunākiem, lasīta priekšā, sagādās prieku daudzu vakaru garumā.

Līdz jūnija beigām katrs grāmatas pircējs dāvanā saņems četras uzlīmes ar varoņu attēliem.

Un ņemiet vērā – Timija piedzīvojumi nebeidzas, un rudenī gaidāms turpinājums…

Pieejama arī e-grāmata.

No zviedru valodas tulkojusi Rute Lediņa.

Iesaki draugiem