Meklējot Spāri

2016-03-22

Rakstnieks Mišels Bisī ir franču trilleru strauji uzlecošā zvaigzne. Viņa romāns “Meklējot Spāri” izdots jau 29 valstīs un tulkots 27 valodās, pēc tā motīviem top arī filma.

Viņš raksta tik spraigi un sižeta pavērsieni ir tik negaidīti, ka lasītājs ar sajūsmu izbauda šo autora prasmi, sekojot romāna varoņu gaitām. “Meklējot Spāri” ir spriedzes romāns, kurā soli pa solim tiek izsekota kāda grandioza izmeklēšana. Tā ilgusi veselus 18 gadus, bet vēl joprojām neviena no iesaistītajām pusēm nezina rezultātus. Toreiz, pirms astoņpadsmit gadiem, kalnos nogāzās pasažieru lidmašīna un katastrofā izdzīvoja tikai viena pasažiere – zīdainītis. Šķita, ka bērna identitāti noskaidrot būs viegli. Taču jau pirmajās stundās atklātībā nonāk teju neticams fakts, ka avarējušajā lidmašīnā bija divas 3 mēnešus vecas meitenītes! Kura ir izdzīvojusi? Emīlija vai Liza Roza? Divas ģimenes – viena bagāta, otra nabadzīga – nostājas uz kara takas, lai atgūtu bērnu. Un neviena no abām nevar būt droša par to, kā bērns tas ir!

Astoņpadsmit gadus vēlāk kāds privātdetektīvs apgalvo, ka ir atšķetinājis šo noslēpumu, taču viņš tiek atrasts nogalināts. Lai gan izdzīvojušā bērna patiesās identitātes noskaidrošana ir svarīga tikai dažiem cilvēkiem, izskatās, ka ir arī kāds, kurš nevēlas, lai noslēpums tiktu atklāts. Un šis kāds ir gatavs uz visu...

Galvu reibinošais ceļojums pagātnē, mēģinot atrast un atrisināt izdzīvojušās meitenes īsto identitāti ir vienlaikus patiesi skumjš un cerības rosinošs. Autors ir radījis prātā paliekošu tēlu plejādi, un katrs notikums tiek izstāstīts tik aizraujoši, kā tas izdodas vien patiesi talantīgam stāstniekam. Savukārt romāna beigu cēliens kā īstena nāves cilpa apvērš visu iepriekš rakstīto, pārdarinot stāstu no jauna un satriecot lasītāju.

Mišels Bisī (Michel Bussi, 1965) ir franču rakstnieks, politologs un ģeogrāfijas profesors Ruānas Universitātē. Vairāku grāmatu autors, bet īstu pasaules slavu viņam sagādāja romāns “Meklējot Spāri”. Jau pirmajā iznākšanas gadā tas apbalvots ar vairākām literārām godalgām (Maison de la Presse award, Popular Novel Award for Best French-language Detective Novel), un šobrīd pasaulē pārdots vairāk nekā miljons eksemplāru. Drīzumā latviešu valodā gaidāmi arī citi Mišela Bisī darbi.

Pieejama arī e-grāmata.

No franču valodas tulkojusi Agnese Kasparova.

Iesaki draugiem