Vlada Spāres romāna "Tu nevari dabūt visu, ko gribi" atvēršanas svētki 24. novembrī

2015-11-20

Ar romānu “Tu nevari dabūt visu, ko gribi” mūsdienu latviešu literatūras sadrumstalotajā ainavā spilgti, spoži un izcili atgriežas rakstnieks un izdevējs Vladis Spāre.

“Tu nevari dabūt visu, ko gribi” ir romāns, kuru jūsmīgi baudīs gan tie, kas savulaik priecājās par Vlada Spāres, Lienītes Mednes un Jura Zvirgzdiņa trijatā tapušo divsējumu darbu “Odu laiks”, gan tie, kas par Vladi Spāri nekad neko nav dzirdējuši, toties labprāt lasa labu literatūru. Rāmi ritošs sižets ar negaidīti spriganiem pavērsieniem, atjautīgas vārdu un domu spēles, apburoši dialogi un mīlēšanas vērti galvenie varoņi, kuru starpā ir ne tikai cilvēki, bet arī vienmēr mainīgā, visiem zināmā un tomēr pārsteigumiem bagātā Rīga – tā pavisam īsi varētu raksturot romāna saturu. Taču tas ir ļoti īss raksturojums, un pie tā apstāties būtu tuvredzīgi. Jādodas tālāk – atveram un lasām!

Otrdien, 24. novembrī pulksten 16.00 Apgāda Zvaigzne ABC prezentāciju zālē K. Valdemāra ielā 6, klātesot autoram, dažiem kritiķiem un daudziem draugiem, atvērsim romānu “Tu nevari dabūt visu, ko gribi”. Būs iespēja tikt pie autogrāfiem!

Par ko tad īsti ir šis romāns ar tik intriģējošo nosaukumu? Sacīt, ka par visu, būtu nepateikt neko. Par mīlestību, par nāvi, par dzīvi un mums pašiem – tiem, kuri meklē atbildes uz laikam taču neatbildamiem jautājumiem. Lasītājs vizinās kā amerikāņu kalniņos, žilbdams no autora radītajām valodas un sižeta pasāžām – brīžiem teksts ir absolūti reālistisks, lai jau pāris teikumus tālāk apmestu kādu sirreālu kūleni, mīksti nolaizdamies iepriekš absolūti neparedzamā vietā. Rotaļīgi kā saules zaķīši romāna varoņi dodas pasaulē, bradādami ikdienas vienmuļības pelēkajās peļķēs, kuru šļakatās vērojamas visspožākās varavīksnes. Šis ir spēcīgākais pēdējos gados izdotais latviešu romāns – pārliecinieties paši!

“Vlada Spāres romāns “Tu nevari dabūt visu, ko gribi” man nav vienkārši grāmata, un ar to es domāju darba elpu un atmosfēru. Man tā ir vējaina vasaras novakare. Sēžu dārzā zem ābeles, caur lapām krīt sārta gaisma, ap mani un pār mani griežas kustīgas ēnas, kas nepārtraukti maina veidolus. Redzu savu bērnību, jaunību, kā arī vēl nepienākušo, nezināmo vecumu – savādi, ka visu tā uzreiz, un savādi, ka redzu, kaut arī vēl nepazīstu. Gan skumstu, gan smejos, un sajūsminos. Izcila grāmata!”
Anda Brazauska, grāmatas redaktore

Vladis Spāre (1953) stāstu krājuma “Mēs atradīsim” (1987) autors un viens no trim romāna “Odu laiks” (divas daļas, abas vienkopus grāmatā izdotas 2009. gadā) autoriem, kā laikraksta “Vakara Ziņas” un kultūras žurnāla “Tīrraksts” izdevējs.

Iesaki draugiem