Daces Rukšānes grāmatas "Mīlasstāsti" atvēršanas svētki 5. novembrī

2015-11-05

Līdz šim jaunākais Daces Rukšānes darbs bija 2009. gadā publicētais stāstu krājums “Ķīpsalas putni”. Tagad pie lasītāja nonāk jauns rakstnieces stāstu krājums “Mīlasstāsti”, ko izdevis Apgāds Zvaigzne ABC.

“Mīlasstāsti” , kā jau nosaukums rāda, ir stāsti par mīlestību. Taču velti te būs meklēt klasiskus sentimentālus “gabaliņus” un tikpat velti – autorei pirms dažiem gadiem raksturīgās literārās provokācijas. “Mīlasstāstus” varētu nosaukt par apzināti klusinātu un dziļu grāmatu, kas pilna cilvēciskajā būtībā gruzdošo zemdegu saudzīgas uztaustīšanas un aplūkošanas, bet ne brutālas ārā raušanas. Tā ir mīlestība – iztēlota, neatbildēta, atraidīta, pieņemta ar un bez nosacījumiem (bieži visai savādiem), mīlestība, kas iemiesojas un pāriemiesojas dažādos tēlos – dzīvniekos, lietās, iztēles ainavās; mīlestība, kas bieži vien nemanot pārvēršas savā pretmetā, bet tik un tā ir visur klātesoša. Rukšānes varones ir jaunas un ne tik jaunas sievietes, kas katra savā neatkārtojamajā veidā izspēlē savu vienīgo dzīvi tā, kā šī dzīve viņām tiek likta priekšā, – un autore ļauj viņām to darīt, pa brīdim ieslīdot gan sirreālajā, gan fantāzijas, gan neviltotu šausmu žanra pasaulē (tomēr tā ir mūsdienu dzīve un mūsdienu realitāte, kurā parādās gluži mūsdienīgi sadzīves un kultūras jēdzieni – gan slow food maltītes, gan Alekseja Naumova gleznas). Autores valoda, kā vienmēr, ir piesātināta, emocionāli spriega un bagātīga: tā efektīgi uzbur sajūtu gleznas, kas ir gandrīz fiziski tveramas. Katrs stāsts ir viena noslīpēta epizode, bet grāmata kopumā veido vienu veselumu – iejūtīgu, skaudru skatījumu uz sievietes emociju (un ne tikai emociju, bet arī ikdienas un sadzīves) pasauli mūsdienu realitātē. “Mīlasstāsti” sagādās patiesu lasīšanas baudu latviešu literatūras cienītājiem un intriģēs ikvienu, kuram jebkad kārojies izdibināt sievietes dvēseles noslēpumus.

Rakstniece un publiciste Dace Rukšāne-Ščipčinska literatūrā ienāca 2002. gadā ar romānu “Romāniņš”, kas kļuva ļoti populārs un pat skandalozs kā pirmais teksts latviešu oriģinālliteratūrā, kurā tik atklāti analizēta sievietes seksualitāte. Popularitāti izpelnījās arī rakstnieces nākamās grāmatas – “Beatrises gultas stāsti” un “Kāpēc tu raudāji?”. Grāmatā “Simt seksīgas sestdienas” apkopotas, iznāca laikrakstā “Diena” publicētās seksam un attiecībām veltītās slejas. Autore rakstījusi arī dzejoļus, scenārijus spēlfilmām, tulkojusi un rakstījusi lugas (vairākos teātros iestudētas viņas oriģināllugas), bijusi žurnāla “Lilit” galvenā redaktore un rakstījusi slejas laikrakstā “Sestdiena”; joprojām aktīvi publicējas presē.


Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem