“Nepiepucētu” Jēzu meklējot

2015-10-21

Jēzus – gudrības skolotājs. Jēzus – hipijs sava laika reliģisko karjeristu vidū. Jēzus – Labais Gans ar jēriņu rokās un apgarotu smaidu sejā. Jēzus – Marijas Magdalēnas mīļotais. Jēzus – nesasniedzami augstu morāles ideālu sludinātājs. Šķiet, ne par vienu citu personību pasaules vēsturē nav bijis tik daudz dažādu viedokļu kā par Jēzu.

Jautājums, kas ticīgo un neticīgo prātus nodarbinājis cauri gadsimtiem, ir un paliek: kas Jēzus bija patiesībā? Savu atbildi uz šo jautājumu piedāvā arī amerikāņu žurnālists Filips Jensijs , kura grāmata “Tas Jēzus, kuru nepazinu” nesen nākusi klajā Apgādā Zvaigzne ABC.

“Šo grāmatu nesarakstīju tādēļ, ka iepriekš Jēzus man būtu bijis pilnīgi svešs. Tieši pretēji, es daudz ko zināju par Jēzu – taču vairums no tā bija aplamības,” atzīst autors. “Es izlēmu personīgi veikt izpēti, lai iepazītu Jēzu pats, un tās laikā atklāju, ka gadsimtu gaitā Baznīca ir ļoti daudz ko no Jēzus aizsegusi.” Viņš nolēma nelasīt grāmatas, kas vairāk ož pēc propagandas, nevis patiesības meklējumiem, un iedziļināties pirmavotos – Mateja, Marka, Lūkas un Jāņa evaņģēlijos. Analizējot Jēzus dzīvi, autors izlasīja arī vairākus izvērstus pētījumus par pirmajiem trim kristietības gadsimtiem. Un Jēzus, kuru Jensijs atklāja, savā ziņā viņu šokēja. Autors ar humoru atzīmē, ka evaņģēliju autoriem PR acīmredzot nav bijusi stiprā puse: vai gan citādi viņi būtu lasītājiem atklājuši tik “nepiepucētu” Jēzu, kurš tik ļoti atšķiras no tēla, kuru tiražē trīs ceturtdaļas kristiešu – “allaž mīļi smaidošu, bērnu galviņas glāstošu, pa šo zemi staigājošu nemainīgā, nesatricināmā rāmumā”?

Evaņģēlija Jēzus atšķirībā no daudziem sava laika un mūsdienu ticīgajiem arī nevēcina virs galvas morālteoloģijas karogu un neveido ap sevi elitāru klubu. Gluži pretēji: Jēzus sabiedrībā omulīgi jūtas nevis viņa laika dievbijīgie, bet grēcinieki un atstumtie – muitnieki, ielasmeitas, spitālīgie, laulības pārkāpējas... Jēzus pārceļ uzsvarus no Dieva svētuma uz Viņa žēlastību: no “Nevēlamajiem ieeja aizliegta” uz “Dieva valstībā nevēlamo nav”. Jēzus veic lielo apvērsumu – šajā pasaulē mēs uzmanību pievēršam bagātajiem, skaistajiem, veiksmīgajiem, taču Viņš parāda, ka Dieva acīs neviens nav nevēlams.

Jo vairāk autors iepazīst evaņģēlija Jēzu, jo izteiktāks kļūst kontrasts starp Viņu un Amerikas evaņģēlisko kristiešu aprindām, no kurām nāk Jensijs pats. Jēzus piemērs ir tik nepārprotams, ka nevilšus rodas jautājums – kā tas nākas, ka Baznīca šodien ir kļuvusi par cienījamo ļaužu teritoriju, kurā pagrimušie un izstumtie vairs nejūtas gaidīti?
Jensijs pēc profesijas ir žurnālists, nevis teologs, un tas padara viņa pasniegšanas veidu dzīvu un uztveramu. Grāmata būs domas rosinoša lasāmviela visiem – gan kristiešiem, gan nekristiešiem, kuri vēlas iepazīt Jēzu bez dažādiem “uzslāņojumiem”.

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojis mācītājs Aivars Siliņš.

Iesaki draugiem