Erkils Puaro un Agatas Kristi 125. jubileja

2015-09-15

Diena, kad slavenākajai britu kriminālromānu rakstniecei Agatai Kristi aprit 125 gadi, ir 15. septembris.

Un tieši šodien Apgāds Zvaigzne ABC lasītājiem piedāvā izcili skaisti noformētu un lieliski uzrakstītu romānu, kurā atdzīvojas Agatas Kristi slavenākais varonis – burvīgais beļģu detektīvs Erkils Puaro.

Agatas Kristi spalvai pieder 33 romāni, divas lugas un vairāk nekā 50 īso stāstu par Puaro. Un tikai tagad A. Kristi mantinieki pirmoreiz devuši piekrišanu pilnīgi jaunam romānam, kurā darbojas pazīstamais detektīvs.

Agata Kristi (1890-1976) pasaulē pelnīti tiek dēvēta par Kriminālromānu karalieni. Angļu valodā pārdots vairāk nekā miljards viņas grāmatu, vēl miljards – dažādās citās valodās. Viņa ir visu laiku visvairāk publicētā rakstniece, kuras sacerējumi pārdoto eksemplāru ziņā atpaliek tikai no Bībeles un Viljama Šekspīra darbiem.

“Monogrammu slepkavības” ir romāns, kurš sākas vienkārši un vienlaikus intriģējoši: kādā omulīgā Londonas kafejnīcā pie slavenā detektīva Erkila Puaro vēršas satraukta sieviete. Viņa apgalvo, ka drīz tiks nonāvēta, taču slepkavu meklēt un sodīt nevajagot, jo “nonāvēšana ir taisnīgs sods”. Lai gan Puaro piedāvā palīdzību, sieviete dodas prom, izgaistot Londonas naktī. Vienīgais, ko viņa atklāj par sevi, ir vārds: Dženija. Dažas stundas vēlāk Erkilu Puaro uz konsultāciju ataicina viņa draugs no Skotlendjarda Edvards Kečpūls. Jaunajam detektīvam uzticēta trīskāršas slepkavības izmeklēšana smalkajā Bloksema viesnīcā. Trīs dažādos numuriņos atrasti trīs miruši cilvēki. Viņi noguldīti īpatnā pozā, un katram mutē ielikta aproču poga ar iniciāļiem. Erkilam Puaro rodas vairākas lieliskas idejas par nozieguma motīviem. Viņš arī pieļauj, ka noslēpumainā Dženija varētu būt slepkavas nākamais upuris. Un tā slavenais beļģu detektīvs ķeras pie izmeklēšanas, kaitinot Kečpūlu, iejūsminot dāmas un mēģinot atrast Dženiju, vēl pirms tas ir izdevies slepkavam. Rādās, ka “mazajām, pelēkajām šūniņām” nāksies krietni padarboties!

Sofija Hanna ir starptautiski pazīstama bestselleru autore, ieguvusi arī vairākas literārās balvas.

Pieejama arī e-grāmata.

No angļu valodas tulkojusi Zane Rozenberga.

Iesaki draugiem