Valgrēns atgriežas!

2015-08-17

Izcilais mūsdienu zviedru rakstnieks un mūziķis Karls Juhans Valgrēns, daudzu literāru balvu laureāts, atgriežas pie latviešu lasītājiem ar jaunu romānu – “Ēnu vīrs”.

Ar šo darbu K. J. Valgrēns ir mainījis savu rakstnieka ampluā, pievēršoties psiholoģiskajam detektīvam, – un šo maiņu, par prieku lasītājiem, paveicis spoži. “Ēnu vīrs” ir darbs, kurš paliek atmiņā ne tikai ar sižeta līkloču savītajām līnijām, bet arī ar autora stāstnieka manieri – tā ir krietni bagātāka, košāka un spilgtāka, nekā ierasts, lasot kriminālromānus.

Prologā pavēstījis, ka 1970. gadā metrostacijā Stokholmā tiek nolaupīts puisēns, kurš tā arī netiek atrasts, Valgrēns pievēršas mūsdienām. Un sākas galvenais stāsts, kura pirmā nodaļa ir pavisam triviāla: bagāta un ietekmīga biznesmeņa sieva Angela uzmeklē vīra jaunības draugu, neveiksminieku privātdetektīvu Deniju Kacu. Izrādās, viņas vīrs Jūels ir pazudis – gandrīz vai tikpat pēkšņi kā viņa mazais brālītis pirms 40 gadiem! Taču neviens – ne policija, ne tuvinieki – neuztraucas, visi pieņem, ka Jūels pazudis brīvprātīgi un noteikti atgriezīsies, kad pats izlems. Denijs ķeras pie izmeklēšanas, secina, ka Jūela pazušana, visticamāk, tomēr saistīta ar senajiem notikumiem... un drīz vien pats attopas pamatīgā bezizejā!

Apsūdzēts un vajāts par noziegumiem, kurus nav izdarījis, neveiksmīgais detektīvs ir spiests bēguļot. Lai glābtu vismaz savu kailo dzīvību, dīvainā mīkla ir jāatrisina, citādi atgriezties ierastajā dzīvē vairs neizdosies, tāpat kā tas nav izdevies jau daudziem. Kurš nolaupa cilvēkus? Kas ar viņiem tiek darīts? Kāds sakars sen notikušai bērna nolaupīšanai ar slepkavībām mūsdienās? Bagāto un vareno slepenā dzīve sasaista Zviedriju, Dominikānu un Haiti, un senu rituālu atblāzma izgaismo noziegumus, kuri met melnas ēnas pāri daudzu cilvēku šodienai...

Pieejama arī e-grāmata.

No zviedru valodas tulkojusi Ieva Pudure.

Iesaki draugiem