“Spoks” – jaunākais romāns par Hariju Holu

2015-04-16

Norvēģu rakstnieks Jū Nesbē ir radījis varoni, kura piedzīvojumiem ar aizrautību seko visā pasaulē, – tas ir Oslo Kriminālpolicijas slepkavību nodaļas labākais izmeklētājs Harijs Hols.

Harijs ir neordināra personība, tumšais tēls, cilvēks ar grandiozām vājībām un ģeniālām izmeklētāja spējām. Attiecībā uz slepkavību izmeklēšanu Hols ir apveltīts ar teju vai pārdabisku maņu, lai gan pats apgalvo, ka izmeklēšanas gaitā vienkārši izslēdz neiespējamo. “Sikspārnis”, “Sātana zvaigzne”, “Glābējs”, “Sniegavīrs”, “Leopards” un citi romāni par Hariju Holu ieved lasītāju pasaulē, kas ir vienlaikus sarežģīta un bezgala vienkārša. Ikviens var būt slepkava, un ikviens var kļūt par upuri. Reizēm šīs lomas saplūst. Un Harijs Hols ir ne tikai vislabākais izmeklētājs – tas būtu pārlieku cukurots stāsts –, viņš ir arī alkoholiķis un mizantrops, vissliktākais mīlētājs, nekontrolējams dusmu lēkmēs un vienpatis pēc būtības. Ir tikai daži cilvēki, kuru dēļ Harijs Hols būtu ar mieru uz brīdi piemirst savas vājības un saņemties.

Romāns “Spoks” sākas ar tieši šādu situāciju: par slepkavību tiek apsūdzēts Oļegs, Harija Hola mūža mīlestības Rākelas dēls. Lai gan Harijs jau sen vairs nav kopā ar Rākelu un Oļegs jau sen vairs nav mazais puisītis, kurš raudzījās uz mammas draugu dievinošām acīm, Hols no Honkongas, kur tobrīd dzīvo, atgriežas Oslo. Bet kādas modras acis vēro jau viņa iekāpšanu lidmašīnā. Trijos Harija prombūtnes gados Oslo ir palikusi gandrīz tāda pati, vienīgi šobrīd tajā uzplaukusi tirdzniecība ar īpašu, jaunu narkotiku. To izplata ļoti noslēpumaina mafioza algoti cilvēki, tā izraisa smagāku atkarību nekā heroīns, narkomāni to mīļi dēvē par vijolīti un, iespējams, tieši tās dēļ Oslo policijā ir iefiltrējies dedzinātājs – cilvēks, kurš apmaina vai iznīcina pierādījumus. Mirst un pazūd ļoti jauni cilvēki, ietekmīgi vīri diriģē šo nāvīgo spēlīti, bet Harijs vēlas vienīgi palīdzēt Oļegam...

“Iepazīstot Jū Nesbē romānus “Sniegavīrs” un “Leopards”, likās – ir sasniegts maksimāli iespējamais sajūtu, spriedzes un līdzpārdzīvojuma efekts. Un tomēr – cik mānīgi! Katrs nākamais darbs ir jaunatklājums, un romāna “Spoks” fināla mistērija paceļ to vēl augstākā līmenī,” raksta Daily Express.

Pieejama arī e-grāmata.

No norvēģu valodas tulkojis Ilmars Briška.

Iesaki draugiem