Sabīnes Košeļevas romāna “Rīga-Maskava” atvēršanas svētki 8. aprīlī

2015-04-02

Trešdien, 8. aprīlī, pulksten 17.30 K. Valdemāra ielā 6, Apgāda Zvaigzne ABC prezentāciju zālē notiks jaunās latviešu rakstnieces Sabīnes Košeļevas pirmā romāna “Rīga–Maskava” atvēršana.

Par romānu, autori un grāmatas vietu mūsdienu latviešu literatūrā runās publiciste Anete Konste un literatūrkritiķis Guntis Berelis , būs iespēja iegūt autogrāfus.

Sabīnes Košeļevas vārds pazīstams gan ikgadējo Prozas lasījumu apmeklētājiem, gan tiem, kuri seko līdzi jauno autoru publikācijām ar kultūras dzīvi saistītos interneta portālos. Sabīnes debijas romāns galvenokārt ir grāmata par mīlestību. Tā ir mīlestības Augstā dziesma, stāsts par mūslaiku Romeo un Džuljetu – latviešu meiteni un krievu puisi. Romāna atklātība un intimitāte mulsina, aizkustina, pārsteidz. Lasītājs kopā ar grāmatas varoni gribot negribot kāpj vilcienā “Rīga–Maskava” un jau kuro reizi dodas pāri austrumu robežai, lai sastaptos ar viņu – īstu un nesavtīgu mīlestību. Te nav vietas aizspriedumiem, nacionāliem konfliktiem, aizvainojumiem; pat atšķirtībai nav varas pār mīlestību, jo mēs visi esam cilvēki, kas nemitīgi atrodas ceļā uz sevi un vienam pie otra.

Sabīne Košeļeva:

“Rīga-Maskava” ir postmodernā manierē veidota mozaīka – „mini romāns stāstos”, kuru lasītājam jāliek kopā pašam, katru reizi iegūstot citādāku rezultātu. Tas ir vēstījums par mūsdienu pasauli un bezidentitātes cilvēkiem, kas izmisīgi tajā cenšas atrast savu vietu. Ironija par masu kultūras tendencēm, nodrāztiem šabloniem un stereotipiem mijas ar patiesi dvēseliskām atklāsmēm, bet robežas katram ir jānosaka pašam. Jo nekas jau nav viennozīmīgs – it sevišķi šodien, it sevišķi mīlestībā.

“Vēl viena cerīga debija [..]. Ironiski, vietumis politnekorekti un ar alkohola lietošanu kāpās – dzīves realitātē vai varbūt reālajā absurdā balstīts love story,” – tā rakstnieks un literatūrzinātnieks Arno Jundze .

Blogere Spīgana : “Galvenokārt mani pievilka autores stils – ļoti tiešs un atklāts, bez cakām un liekas runāšanas riņķī un apkārt. Pie kam, autorei ir veiksmīgi izdevies uzrakstīt šo grāmatu ikdienas valodā, kas patiesībā nemaz nav viegls uzdevums un daudziem nepadodas.”

Sabīne Košeļeva dzimusi 1989. gadā Liepājā. Studējusi žurnālistiku LU Sociālo zinātņu fakultātē, maģistra grādu ieguvusi Rakstniecības studijās Liepājas Universitātē. Maģistrantūras studiju ietvaros Sabīne pusgadu mācījās angļu literatūru un kultūru Viļņas Universitātē. Kopš 2011. gada jaunā autore piedalās Latvijas Literatūras centra rīkotajos Prozas lasījumos.

Pieejama arī e-grāmata.

Iesaki draugiem