Veselīgi gardumi kaķiem un suņiem

2015-02-09

Apgāds Zvaigzne ABC, kas jau izsenis pazīstams kā “zvēriem draudzīgs izdevējs”, nu laidis klajā lielisku grāmatu katram, kuram rūp savu mājdzīvnieku veselība – “Mājās gatavota barība kaķiem un suņiem”.

Kaut arī arvien vairāk cilvēku pievērš uzmanību tam, ko liek savā iepirkumu grozā, ne visi aizdomājas, ka arī mājas mīluļiem veselīgs uzturs ir ārkārtīgi būtisks. Veikalos nopērkamajā kaķu un suņu barībā bieži vien ir zems uzturvielu daudzums, toties netrūkst konservantu, graudaugu produktu un citu sastāvdaļu (pat zāģu skaidu!), kas mājdzīvniekiem patiesībā nav piemērotas. Dažkārt “gaļas konservi” satur vien 4 % gaļas – pārējais ir dažādas papildvielas, kas ilgtermiņā var izraisīt nopietnas veselības problēmas un pat saīsināt mājas mīluļu mūžu. Tāpēc barību ieteicams gatavot mājās, ņemot vērā mājdzīvnieku vecumu, sugas un veselības stāvokļa īpatnības.

Grāmatas autore ir ekoloģiskās saimniecības vadītāja un holistiska uztura piekritēja Barbara Teilore-Laino, kura jau vairāk nekā piecpadsmit gadus savus suņus un kaķus baro ar mājās gatavotu barību. Viņa atzīst, ka tas, protams, ir laikietilpīgāk nekā vienkārši paķert dzīvnieku barību no lielveikala plaukta, taču uzsver, ka ieguldītās pūles pavisam noteikti atmaksājas. Viņas mājdzīvnieki vairs necieš no gremošanas traucējumiem, alerģijām un ādas iekaisumam, turklāt viņu enerģijas līmenis ir krietni augstāks nekā agrāk. Grāmatā "Mājās gatavota barība suņiem un kaķiem" autore dalās pieredzē un piedāvā 75 veselīgu, gardu ēdienu un dažādu kārumu receptes, kuru pagatavošanai nav nepieciešama ne īpaša vieta, ne ekskluzīvas sastāvdaļas. Barbara Teilore-Laino stāsta, kā pielāgot mīluļu barību viņu individuālajām vajadzībām, lai palīdzētu tiem saglabāt teicamu veselību un dzirkstošu enerģiju un kā īstenot pāreju no komerciālās barības uz mājās gatavotu barību, neradot mājdzīvniekiem lieku stresu.

Daudzus biedē tas, ka pāreja uz mājās gatavotu uzturu varētu iedragāt ģimenes budžetu. Taču, kā grāmatas ievadā uzsver veterinārārsts Kenets D. Fišers, labāk tērēt naudu veselīga uztura sastāvdaļām, nekā klīnikas apmeklējumiem un zālēm. Ja pilnīga pāreja uz mājās gatavotu barību kādam šķiet neiespējama, autore iedrošina: jau tas vien, ka veikalā pirkto barību papildināsiet ar mājās gatavotas barības sastāvdaļām, padarīs jūsu mājdzīvnieku maltīti veselīgāku un daudzveidīgāku!

Turklāt, gatavojot pats, varat būt drošs, ka ieguvējs būs nevis lielās korporācijas, kas barības izstrādes procesā veic dažādus eksperimentus ar dzīvniekiem, bet gan jūsu četrkājainais draugs. Lai autores piedāvātās receptes kalpo iedvesmai! Izprotot galvenos veselīgas dzīvnieku barības principus, varēsiet radīt pats savas receptes, un jūsu kaķis vai suns būs par to pateicīgs.

Iesaki draugiem