Ziemassvētku vecīša fotoreceptes

2014-12-17

Lai gan vietne fotoreceptes.lv darbojas jau vairākus gadus un tur rodamās fotoreceptes izpelnījušās plašu atzinību, līdz šim Armands Avens un viņa “pārtikas inspektors” kaķis Bonga bija zvaigznes tikai interneta plašumos.

Kopš vakardienas abi ir kļuvuši arī par grāmatas “TOP fotoreceptes.lv” autoriem – un atvēršanas svētkos Apgāda Zvaigzne ABC zālē, kur pulcējās arī kupls autogrāfu kārotāju pulks, Armands Avens dalīja savus un Bongas autogrāfus. Autors pastāstīja, ka vienas fotoreceptes radīšana prasa pilnu darba dienu: gatavojot un fotografējot procesu, stundas skrien nemanāmi. Tā kā viņa mājaslapu mēnesī apmeklē vidēji 60 000 cilvēku, ideja par recepšu apkopošanu grāmatā virmoja gaisā jau kādu laiku – un beidzot tā ir piepildīta. Bet sākās viss pavisam vienkārši: reiz, pirms diezgan daudziem gadiem, interneta dzīlēs uzpeldēja Normāls Cilvēks, vīrietis, kurš dalījās ēdiena gatavošanas procesos. Ātri vien gan viņa izmeklētā vienkāršruna, gan viegli atkārtojamās receptes guva popularitāti. Daudzi ir gatavojuši soļanku, gulašzupu, kotletītes vai kādu citu ikdienišķu ēdienu, vadīdamies pēc Armanda receptēm, un atklājuši, ka pagatavotais ir gards, aromātisks un arī izskatās tīkami – ko gan vairāk vēlēties?

Viss, ko latvietis vēlētos ēst un pagatavot, atrodams jaunajā pavārgrāmatā “TOP fotoreceptes.lv”, kuras autors izceļas ne tikai ar ārkārtīgi lietišķu pieeju ēšanas jautājumiem, bet arī ar savu valodas stilu – viņš runā un raksta “kā rajonā”. Armands Avens ir kolorīts personāžs, bet viņa fotoreceptes – sātīgas, pamatīgas un precīzas. Armands uzskata, ka viņa grāmata domāta vīriešiem, bet pasākumā klātesošās dāmas ar smaidu atzīmēja, ka šis ir izdevums, kurš noderēs ikvienam, kurš tikko sācis saimniekot virtuvē – gan jauniem cilvēkiem, gan tiem, kas vēlas pamatīgāk apgūt pārbaudītas receptes, kas liekamas goda vietā ikvienās latviešu mājās, kur garšo sātīgs un vienkāršs ēdiens.

Kaut kas tāds Ziemassvētku vecīša maisā vēl nav bijis – šī grāmata noderēs dāvināšanai arī tādam vīrietim, kurš kopš skolas laikiem pirmo reizi paņems rokā drukātu izdevumu. Paņems, pašsaglabāšanās instinkta vadīts, jo šī grāmata glābs neprašas vīrieša dzīvību brīdī, kad viņš mājās palicis viens, un pēc trīsdienu priecīgas svinēšanas nācis pie atskārtas, ka plīts auksta un pat sieva nevārās...

Kopā ar autoru ik solī līdzdarbojas pārtikas inspektors Bonga – savā labturīgi spožajā kaķa kažokā viņš lepni dižojas arī uz grāmatas vāka. Grāmatā autora stils un pareizrakstība saglabāti neskarti, cik nu tas ir bijis iespējams.

Iesaki draugiem